Matvarer

Pakkene inneholder for lite kjøtt

Justervesenet vil nå øke tilsynet med produsentene av ferdigpakkede kjøttvarer.

IKKE NOK MENGDE: Ifølge Justervesenet opplever de at ferdigpakkede kjøttprodukter inneholder mindre kjøtt en det kravene tilsier. Foto: NTB Scanpix
IKKE NOK MENGDE: Ifølge Justervesenet opplever de at ferdigpakkede kjøttprodukter inneholder mindre kjøtt en det kravene tilsier. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krav om nettoinnhold

For nettoinnhold gjelder følgende 3 regler:

  • Det reelle innholdet i et parti skal i gjennomsnitt være minst det som er angitt på pakningen.
  • Høyst 2,5 % av enhetene i et parti kan ha et større negativt avvik enn det som er angitt i tabellen under.
  • Ingen enkeltpakninger skal ha et negativt avvik større enn 2 ganger det som er angitt i tabellen, se justervesenet.no

Justervesenet skriver i en pressemelding at de opplever at ikke alle produsenten av ferdigpakkede kjøttvarer følger reglene. Dermed vil de øke tilsynet med produsentene, for å sørge for at forbrukerne ikke betaler for mer enn det de får når de handler ferdigpakkede kjøttvarer.

Manglende kunnskap

Justervesenet sier videre at de erfarer at enkelte aktører i ferdigpakkebransjen er for dårlige til å etterleve regelverket, og at det antakelig skyldes manglende kunnskap om kravene.

Kravet er ifølge Justervesenet ikke at innholdet skal være 100 prosent nøyaktig i absolutt alle ferdigpakninger, men gjennomsnittet i et parti skal ikke være under det som står påført pakningen.

Videre skal alle pakninger inneholde mer enn en minsteverdi som er angitt i regelverket.

For lite innhold i pakkene

- Ferdigpakkede kjøttvarer omsettes for store verdier, og vi har sett eksempler på at det hos enkelte aktører er observert vesentlige avvik, sier avdelingsdirektør for tilsyn i Justervesenet, Nils Magnar Thomassen .

- I tillegg til at vi av og til ser at det rett og slett er for lite innhold i pakkene, finner vi også andre typer avvik som kan føre til feil målinger dersom dette ikke blir rettet. Feilvisning på kontrollvekter, manglende plombering, manglende samsvarsvurdering, eller mangelfulle styringssystemer er avvik som går igjen. Gjennom tilsynsarbeidet i 2020 ønsker vi å løfte kunnskapen om dette hos aktørene, sier Thomassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer