Nabokrangel

Pandemien ga nabokrangel-boom

Uenighetene mellom naboer har økt med 50 prosent i fjor. Vi lister opp de vanligste nabokonfliktene, og hva konsekvensene i verste fall kan bli.

TREFELLING: Det å sage ned et tre kan være et betent tema mellom naboer. Dersom dere blir enige om trefellinga, derimot, er kanskje denne videoen om hva dere bør tenke på når dere skal felle og kviste et tre, være et godt hjelpemiddel. Video: Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra forsikringsselskapet Gjensidie viser en kraftig økning i nabokrangling under corona-året 2020:

Nabokranglene har nemlig økt med nærmere 50 prosent.

- Tallene viser at det er mye «småkrangling», det vil si at snittbeløpet går ned mens antallet øker, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til Dinside.

Dette er de vanligste nabokonfliktene under corona

Et eksempel på en typisk nabokrangel er når nye naboer flytter inn, og ikke har samme oppfatning om trær og beplantning, eller ikke er klar over muntlige vei- og eiendomsrettigheter forrige eier hadde med naboene.

- Noen kapper ned trær på nabotomta mens naboen er borte. Vår erfaring er at det spesielt er i saker med trær, veirettigheter og uklare eiendomsgrenser at det oftest går så langt at advokater blir koblet inn i saken, sier Rysstad.

Her er de vanligste nabotvistene som blir meldt til Gjensidige:

  • Trær og busker til sjenanse for utsikt eller sol, eller som blir saget ned av naboen
  • Uklare grenser på eiendom
  • Vedlikeholdsutgifter på privat vei

Hva må du tåle, og hvem har rett?

Utgangspunktet i norsk rett er at en grunneier fritt kan utnytte sin eiendom som vedkommende ønsker, men et sted går grensen både for hva en eier kan gjøre og for hva naboen må tåle. Disse begrensningene finner du, blant annet, i naboloven, skriver Eiendomsrettsadvokater.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer