Nabokrangel

Pandemien ga nabokrangel-boom

Uenighetene mellom naboer har økt med 50 prosent i fjor. Vi lister opp de vanligste nabokonfliktene, og hva konsekvensene i verste fall kan bli.

TREFELLING: Det å sage ned et tre kan være et betent tema mellom naboer. Dersom dere blir enige om trefellinga, derimot, er kanskje denne videoen om hva dere bør tenke på når dere skal felle og kviste et tre, være et godt hjelpemiddel. Video: Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra forsikringsselskapet Gjensidie viser en kraftig økning i nabokrangling under corona-året 2020:

Nabokranglene har nemlig økt med nærmere 50 prosent.

- Tallene viser at det er mye «småkrangling», det vil si at snittbeløpet går ned mens antallet øker, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til Dinside.

Dette er de vanligste nabokonfliktene under corona

Et eksempel på en typisk nabokrangel er når nye naboer flytter inn, og ikke har samme oppfatning om trær og beplantning, eller ikke er klar over muntlige vei- og eiendomsrettigheter forrige eier hadde med naboene.

- Noen kapper ned trær på nabotomta mens naboen er borte. Vår erfaring er at det spesielt er i saker med trær, veirettigheter og uklare eiendomsgrenser at det oftest går så langt at advokater blir koblet inn i saken, sier Rysstad.

Her er de vanligste nabotvistene som blir meldt til Gjensidige:

  • Trær og busker til sjenanse for utsikt eller sol, eller som blir saget ned av naboen
  • Uklare grenser på eiendom
  • Vedlikeholdsutgifter på privat vei
TIÅRSREVY: Hvilke forsikringssaker har preget oss mellom 2010 og 2020? Video: NTB / NRK / Embla Hjort-Larsen. Foto: Rune M. Nesheim / Øystein Bergrud Fossum / NTB. Vis mer

Hva må du tåle, og hvem har rett?

Utgangspunktet i norsk rett er at en grunneier fritt kan utnytte sin eiendom som vedkommende ønsker, men et sted går grensen både for hva en eier kan gjøre og for hva naboen må tåle. Disse begrensningene finner du, blant annet, i naboloven, skriver Eiendomsrettsadvokater.no.

Mye må du finne deg i som nabo, men tålegrensen er passert når du blir påført en skade eller ulempe som kan sies å være urimelig eller unødvendig. Naboen kan ikke ha noe, gjøre noe eller sette i gang noe på eiendommen sin som er urimelig eller unødvendig til skade eller ulempe for deg, står det videre.

Det klart beste er om naboene kan prate skikkelig sammen og komme fram til en løsning uten hjelp fra advokater.

Et nyttig hjelpemiddel for å finne ut hvem som har rett, kan være chatboten Lucy til Huseiernes Landsforbund. Hun tilbyr enkel, juridisk rådgivning - les mer her:

Til retten: Dette dekker forsikringen

De sakene som meldes til forsikingsselskapene er der kundene har behov for hjelp til å dekke rettsutgifter. Går saken til retten, begynner jo kostnadene å løpe.

- Innboforsikringen vår har en dekning på inntil 100 000 kroner til rettshjelp. I snitt koster en nabotvist rundt 40 000 kroner, men enkelte saker kan bli mye dyrere, sier Rysstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer