Har du gamle øl- eller brusflasker av glass?

Pant glassflaskene nå!

Fra 1. september får du ikke pant lenger.

SISTE FRIST: Nå bør du pante de gamle øl og brusflaskene før det er for sent. Fra september forsvinner panten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SISTE FRIST: Nå bør du pante de gamle øl og brusflaskene før det er for sent. Fra september forsvinner panten. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du gamle øl- og brusflasker stående i kjeller eller bod? Da bør du finne de fram og levere de nå. Etter 31. august får du nemlig ikke noe igjen for flaskene.

Byttes ut

Vi har kommet til siste reis for de gamle brus- og ølflaskene her til lands. De såkalte ombruksflaskene av glass skal fases helt ut av markedet, og blir erstattet av engangsflasker.

Tid­li­ge­re har flas­ke­ne vi put­tet inn i au­to­ma­ten blitt re­sir­ku­lert i sin opp­rin­ne­li­ge form, skylt og brukt om igjen. Nå skal der­imot glass­flas­ke­ne fra ju­lebrusen kas­tes i ig­lo­ene på mil­jø­sta­sjo­ne­ne, for deretter å bli knust, smel­tet og støpt til nye flas­ker.

Årsaken er at bryggeriene har gått over til engangsflasker. Ifølge bryggeriforeningen har ny teknologi gjort resirkulering mer miljøvennlig enn gjenbruk, ved at man slipper klimagassutslipp ved returtransport av store mengder tomgods og bruk av vann og kjemikalier til vasking.

MÅ PANTES: Har du disse i hus, bør de pantes før 31.august. FOTO: Scanpix
MÅ PANTES: Har du disse i hus, bør de pantes før 31.august. FOTO: Scanpix Vis mer

31. august er siste frist

– Det er Miljødirektoratet som har besluttet at siste dato for pant til forbruker er fastsatt til 31. august for de gamle ombruksflaskene.

Det sier daglig leder i Rentpack, Morten Sundell. Rentpack leier ut ombruksemballasje til blant annet bryggerier, og siden 1997 er det de som har leid ut de brune og blanke ombruks glassflaskene. Sundell oppfordrer de som har glassflasker til å levere de inn, så de blir tatt hånd om på en forsvarlig måte.

– 31. august i år stilles automatene om, og vil ikke lenger ta imot gamle ombruks glassflasker. Etter denne datoen må man levere inn flaskene på returpunkter eller gjenvinningsstasjoner.

NY BRUK: I dag har gamle ølkasser gjerne fått en ny bruk, for eksempel som støtte på skøytebaner. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
NY BRUK: I dag har gamle ølkasser gjerne fått en ny bruk, for eksempel som støtte på skøytebaner. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

I dag er panten på gamle ombruks glassflasker 1 krone, mens på kasser er det 16 kroner. Også kassene må leveres inn seinest 31. august hvis man vil ha panten tilbake, sier Sundell.

– De fleste kasser som er der ute i dag blir nok brukt på ishockeybaner eller andre steder hvor de har en funksjon. De fleste av disse blir nok ikke levert tilbake. Men finner du en du ikke trenger så kan du altså få tilbake 16 kroner.

Få flasker hos forbrukere

Bryggeriene begynte å gå over fra ombruks- til gjenvinningsflasker for flere år siden, og det er en stund siden det ble tappet øl og brus på de gamle flaskene. Hvor mange ombruks glassflasker som fortsatt finnes ute i de norske hjem er derfor vanskelig å si, sier Sundell.

– Vi får inn svært få ombruks glassflasker og kasser, som kanskje reflekterer hvor lite de har vært i bruk de seinere åra.

De små brune ølflaskene og de gammeldagse ombruks brusflaskene av glass er trolig kjent for de fleste, men er du i tvil, så er de merket, sier Sundell.

– På etikkene på flaskene så er det et lite pantemerke. Det er dessverre ikke så lett å se, men leter du så finner du.

– Men hva hvis etiketten er borte? På andre flasker kan det være vanskelig å få pant uten etikett.

– Disse gamle ombruks glassflaskene tas imot uavhengig om det er etikett på de eller ikke, sier Sundell. De leses på form i panteautomatene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer