Pant på vin er tilbake

Men det gjelder foreløpig bare en type beholder.

Randi Haavik Varberg, Direktør informasjon og marked i Norsk Resirk, vil helst at alle drikkebeholdere skal kunne pantes. Foto: Norsk Resirk
Randi Haavik Varberg, Direktør informasjon og marked i Norsk Resirk, vil helst at alle drikkebeholdere skal kunne pantes. Foto: Norsk Resirk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

11 år etter at den forsvant, kommer pant tilbake også på vin. Men før du hopper ned i glassresirkulerings-boksen på jakt etter panteobjekter, bør du lese litt nøyere.

For det er ikke vinflaskene du igjen kan ta med tilbake til utsalgsstedet. Den nye panteordningen som Norsk Resirk nå informerer om, er kun på én type vin og beholder. Fra 2. juli blir en pantbar boks lansert, inneholdende vinen My World Shiraz Cabernet.

Denne vinboksen får pantemerke og kan pantes i vanlige automater som du finner i dagligvarebutikkene.

Det er denne boksen med vin som kan pantes fra lørdag. Foto: Norsk Resirk
Det er denne boksen med vin som kan pantes fra lørdag. Foto: Norsk Resirk Vis mer


Boksene er på 0,25 cl, og panten er dermed 1 krone per boks. Vinen kommer i pakke á fire bokser.

Ett sted i Norge gir ikke pant: – For dyrt

Hva med flaskene?

– Både vi og de som leverer panteautomatene, ønsker mest mulig inn i systemet. Kanskje kommer det en dag panteautomater på Vinmonopolet, dersom det kommer flere produkter her med pant. Når det gjelder vinflasker, kommer det neppe pant igjen, sier Randi Haavik Varberg, direktør informasjon og marked i Norsk Resirk, til DinSide.

– Vårt hovedmål er at alt skal kunne pantes. Blant annet kommer det en del øl nå som ikke kan pantes, mens det finnes drikkevarer på polet i emballasje som kan pantes som kanskje folk ikke er klar over, forteller Varberg.

Fikk tam cola rett fra automaten: Panteordningen får skylden

Se etter pantemerket

Ifølge Norsk Resirk pantes cirka 95 prosent av alle bokser idag. Dette gir 95 prosent fritak på miljøavgiftene. Men det er stor variasjon i hvilken grad produktgruppene returneres. Øldrikkerne panter så og si alt, mens de som kjøper energidrikk på boks bare returnerer rundt halvparten.

– Øl hadde en enorm suksess da det kom på pantbare bokser i 1999, og vi tror at vi kan stå foran noe av den samme utviklingen på vin, sier senior porteføljeansvarlig Helge Storflor i Arcus i en pressemelding. Arcus står bak vinproduktet som tappes på boks i Norge.

Pante svensk i Norge? Ønsker felles ordning

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer