Pant svenske flasker i Norge

Nordisk Råd vil ha felles pantesystem i Norden.

KAN BLI VIRKELIGHET: Hadde det ikke vært fint om du kunne pante disse svenske boksene i norske panteautomater? Foto: Arild Jansson
KAN BLI VIRKELIGHET: Hadde det ikke vært fint om du kunne pante disse svenske boksene i norske panteautomater? Foto: Arild Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du vært på handletur over grensen til Sverige, er det ikke umulig at du har tatt med deg et brett med brusbokser tilbake til Norge. Brus har tradisjonelt sett vært billigere over grensen, og derfor benytter mange muligheten til å få med seg et par brett hjem.

Problemet er bare det at du ikke kan pante svenske bokser og flasker i Norge, slik at disse mest sannsynlig havner i søppelkassen i stedet for å bli resirkulert.

Særlig økonomisk er det heller ikke, fordi du har allerede betalt pant i Sverige, dermed kaster du penger når du putter svenske bokser i avfallskurven.

LES OGSÅ: Derfor blir det DYRT å handle i Sverige

Vedtok felles ordning

Det er nok miljøperspektivet som har vært viktigst da Nordisk råd i går vedtok at de skal jobbe for et felles pantesystem for hele Norden.

FAKTA: PANT

I 2009 ble det pantet 305 millioner bokser og 91 millioner flasker med pantemerke. Det ga 5500 tonn aluminium til nye bokser og 3700 tonn plast til nye plastprodukter.


Nordisk råd er alle de nordiske landenes offisielle samarbeidsprosjekt, noe som kan bety at forlaget faktisk blir en realitet. Det er nå opp til regjeringene i de forskjellige landene om å gå videre med saken.

- De nordiske landene må etablere enkle systemer så alle returpantanlegg kan omstilles til å ta imot pant fra alle de nordiske landene, sier Martin Kolberg fra Arbeiderpartiet, her i lys av sitt medlemsverv i Nordisk råd.

Ikke rett rundt hjørnet

Om det blir aktuelt å innføre en felles panteordning, vil det antageligvis ta flere år før systemene er på plass.

Både standardisering av systemene og testing vil gjøre at en slik omfattende ordning ikke kan bli iverksatt på dagen. Det sier Jan Rehnberg, tidligere sjef i Svenska Returpack.

- Det er fullt mulig å innføre et slikt system. Det går ikke lynkjapt. Det tar sin tid. Det kan ta to til tre år bare å forbedre de nasjonale sysneteme som finnes i dag, sier Rehnberg til den svenske avisen Sydsvenskan.

LES OGSÅ: Visste du at du kan kreve pant i kebabsjappa?

- JA TIL FELLES PANT: Gruppe på Facebook for dem som vil ha felles flaskepantordning mellom de nordiske landene. Foto: Facebook
- JA TIL FELLES PANT: Gruppe på Facebook for dem som vil ha felles flaskepantordning mellom de nordiske landene. Foto: Facebook Vis mer


Facebook-engasjement

Ikke så uventet, er det startet i hvert fall én Facebook-gruppe med støtte til forslaget om et felles pantesystem.

«Ja til pant av Svensk boksebrus i Norge!» skriver at de vil ha noe igjen for å pante svensk boksebrus i Norge, men det spørs da om gruppens litt over 300 medlemmer vil kunne flytte noen fjell.

- Det er tross alt bedre å ha et pantesystem der alt kan pantes, enn at det ikke blir pantet. For hvor blir det da av?, skriver en av gruppens medlemmer på siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer