Panterekord for «svenske-bokser»

Andelen «svenske-bokser» som leveres inn i Norge, har aldri vært så høy som nå - men det er ingen planer om å utbetale denne panten.

REKORD I SVENSKEPANT: Nordmenn har levert rekordmange bokser for brus, øl og energidrikker i norske panteautomater. Du får imidlertid ikke utbetalt pant for varer kjøpt i Sverige i Norge - det gjelder bare et lite fåtall flasker som er like og påført både norsk og svensk pantemerke. Foto: Berit B. Njarga
REKORD I SVENSKEPANT: Nordmenn har levert rekordmange bokser for brus, øl og energidrikker i norske panteautomater. Du får imidlertid ikke utbetalt pant for varer kjøpt i Sverige i Norge - det gjelder bare et lite fåtall flasker som er like og påført både norsk og svensk pantemerke. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den generelle grensehandelen har økt med 15 prosent det siste året, ifølge SSB - og spesielt den norske «sukkerhandelen» har nådd nye høyder i år, noe som gjelder både brus og godteri.

Og man kan kanskje skjønne at nordmenn handler brus og godteri i Sverige: Som du kan se av en fersk pristest som Dinside har gjort for Dagbladet Pluss, er det mye å spare: Det er i snitt cirka halv pris på sukkervarer i Sverige sammenliknet med i Norge.

Og de svenske brusboksene er ekstremt mye billigere: Vi sparer 81 prosent på å kjøpe dem i Sverige framfor i Norge.

34 millioner svenske bokser

Tall fra Infinitum, som drifter panteordningen for gjenvinnbare drikkevarebokser og plastflasker i Norge, viser en rekordhøy andel «svenske-bokser» som pantes her i landet. Ved utgangen av november var det blitt pantet nær 34 millioner svenske bokser i Norge siden årsskiftet. Det utgjør over seks prosent av det totale antallet bokser som har blitt pantet i Norge så langt i år.

Ifølge en pressemelding fra NHO Mat og Drikke er det er større vekst i pant av svensk tomgods enn for norske drikkebokser.

- Det har vært en økning hvert eneste år siden 2015, og aldri har andelen «svenske-bokser» vært så høy, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Tallene omfatter bokser med øl, brus og energidrikker. Flasker kommer i tillegg.

Ingen planer om felles nordisk panteordning

Dersom du leverer svensk tomgods i norske panteautomater, får du imidlertid ikke utbetalt panten. Ønsker du det, må du ta dem med tilbake til Sverige og pante dem der.

- Vi har lagt inn strekkodene på boksene, slik at de går til resirkulering. Men nei, man får ikke utbetalt pant, bekrefter Randi Haavik Varberg, informasjonsdirektør i Infinitum, til Dinside.

- Hvis vi skulle innført noe slikt, ville dette blitt veldig kostbart for norske produsenter, som er våre eiere og dekker alle kostnader, fortsetter hun.

Hun forteller at det ikke er noen planer om et nordisk pantesystem som ville gitt forbrukere anledning til å få panten refundert i andre land enn der panten er innbetalt. Dette er ifølge Varberg blant annet fordi vi har ulike lover og regler i de nordiske landene.

Ifølge Varberg har Infinitum har sett på nordisk pantesystem sammen med Nordisk Råd. De har konkludert med at dette ikke har noen miljøeffekt, men økte kostnader for norske forbrukere.

- Nordmenn handler i Sverige, svensker handler i Danmark, dansker handler i Tyskland, og så videre. Ingen handler drikke i Norge, kommenterer Varberg.

Unntakene

Det er imidlertid noen unntak fra regelen om at du ikke kan få utbetalt pant for flasker kjøpt i Sverige:

Dette gjelder noen få produkter som selges i begge land, og som er påført både norsk og svensk pantemerke.

Dinside har tidligere skrevet om produkter dette gjelder, som da var blant annet Mountain Dew og Powerade.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer