Panterekord for «svenske-bokser»

Andelen «svenske-bokser» som leveres inn i Norge, har aldri vært så høy som nå - men det er ingen planer om å utbetale denne panten.

REKORD I SVENSKEPANT: Nordmenn har levert rekordmange bokser for brus, øl og energidrikker i norske panteautomater. Du får imidlertid ikke utbetalt pant for varer kjøpt i Sverige i Norge - det gjelder bare et lite fåtall flasker som er like og påført både norsk og svensk pantemerke. Foto: Berit B. Njarga
REKORD I SVENSKEPANT: Nordmenn har levert rekordmange bokser for brus, øl og energidrikker i norske panteautomater. Du får imidlertid ikke utbetalt pant for varer kjøpt i Sverige i Norge - det gjelder bare et lite fåtall flasker som er like og påført både norsk og svensk pantemerke. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den generelle grensehandelen har økt med 15 prosent det siste året, ifølge SSB - og spesielt den norske «sukkerhandelen» har nådd nye høyder i år, noe som gjelder både brus og godteri.

Og man kan kanskje skjønne at nordmenn handler brus og godteri i Sverige: Som du kan se av en fersk pristest som Dinside har gjort for Dagbladet Pluss, er det mye å spare: Det er i snitt cirka halv pris på sukkervarer i Sverige sammenliknet med i Norge.

Og de svenske brusboksene er ekstremt mye billigere: Vi sparer 81 prosent på å kjøpe dem i Sverige framfor i Norge.

34 millioner svenske bokser

Tall fra Infinitum, som drifter panteordningen for gjenvinnbare drikkevarebokser og plastflasker i Norge, viser en rekordhøy andel «svenske-bokser» som pantes her i landet. Ved utgangen av november var det blitt pantet nær 34 millioner svenske bokser i Norge siden årsskiftet. Det utgjør over seks prosent av det totale antallet bokser som har blitt pantet i Norge så langt i år.

Ifølge en pressemelding fra NHO Mat og Drikke er det er større vekst i pant av svensk tomgods enn for norske drikkebokser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer