Papaya som medisin

Papaya kan ikke bare brukes til matlaging - den brukes også i behandling av ryggplager, skriver dr Bernt Rognlien.

Publisert
Sist oppdatert

Papaya som medisin

Den medisinske bruken av papaya skyldes at både blad og fruktkjøtt inneholder rikelig med proteinspaltende enzymer. Papaya har vært en viktig del av mayaindianernes medisinskap fra gammelt av.

Av dr Bernt Rognlien

Papaya er frukten til carica papaya - papaya treet som opprinnelig kommer fra Mexico og Mellom-Amerika. Papayatreet kan bli opp til 10 meter høyt og har store gule, oransje pæreformete frukter med tykt skall og store sorte frø.

Fruktene kan veie opp til 5 kg. Fruktkjøttet er vakkert lakserødt og saftig, med mild smak og konsistens som minner om melon og fersken. På grunn av fruktene dyrkes nå papaya i tropiske strøk over hele verden.

Papaya har rikelig med C-vitamin(60 mg pr. 100 gram), kalium og har også rikelig med gule fargestoffer - karotenoider som er sterke antioksidanter. Fruktene er saftige og er milde og gode på smak, de er lite sure og tolereres godt av barn. Umodne frukter oppbevares i romtemperatur til de blir myke og modne. Modne frukter gir etter for et lett trykk, lukter søtlig og har gul til oransje farge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer