Boligloven som trådte i kraft fra 1. januar 2022 har gjort dokumentasjon på oppussing av bolig enda viktigere enn tidligere.
Har du ikke papirer på elektriker- eller rørleggerarbeid, for eksempel, kan du fort tape en halv million kroner ved salg av boligen, ifølge en fersk undersøkelse av YouGov for Boligmappa.
I undersøkelsen kommer det også fram at kjøpere er villige til å betale opp mot ti prosent mer for boligen i snitt, hvis våtrom og elektriske installasjoner er dokumentert av fagfolk.

Tre myter om ny boliglov
– Som verdipapirer å regne
– Dette betyr at dokumentasjonen fra håndverkere er som verdipapirer å regne. Har du pusset opp badet, kan papirene være verdt en halv million kroner om du skal selge boligen, sier kommunikasjonssjef Eirik Vigeland i Boligmappa.
– Det er tydelig at flere forstår verdien av å ha dokumentasjonen på plass, i forbindelse med oppussing. Papirene er ikke lenger bare «kjekt å ha», men nå legges også verdien av papirene inn i budprisen. Dokumentasjonen har helt konkret verdi etter de nye boliglovskravene, sier Vigeland.
Dersom vi ser på gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge ved utgangen av januar 2022, viser statistikken til Eiendom Norge at denne ligger på drøyt 4,3 millioner kroner for landet som helhet, mens i Oslo er snittprisen like over seks millioner.
Her er det altså en god del å hente, eventuelt tape, på dokumentasjon.
Venter effekt om noen måneder
DNB Eiendom har ikke tall på hvordan manglende dokumentasjon påvirker salgsprisen, siden de vurderer helheten på eiendommen, ikke delelementene.
– I boligmarkedet vi har hatt siden lovendringen, har tilgangen på boliger vært så lav at det viktigste har vært å skaffe seg bolig, påpeker administrerende direktør Terje Buraas overfor DinSide.
– Jeg tror imidlertid vi vil se mer til dette om noen måneder, når markedet har tilpasset seg den nye situasjonen. Først når vi kan sammenlikne boliger solgt med manglende dokumentasjon og boliger solgt med komplett dokumentasjon, kan vi si noe om dette, fortsetter han.

- Mange mangler dokumentasjon
Takstmannen må komme flere ganger
Det DNB Eiendom derimot erfarer, etter lovendringen og de skjerpede kravene til dokumentasjon, er at kundene i for liten grad er forberedt når de skal selge.
– Dette betyr at takstmannen må komme igjen, at ting må ettersendes og liknende. Samtidig er det mange som melder at mange kunder er utrolig dyktige og har full kontroll på alle dokumenter til enhver tid, sier Buraas.
– Vi som meklere må dermed være flinkere til å forberede kundene på hva de må skaffe og sjekke før boligsalg eller -kjøp. Trenden vi ser er at kundene også ønsker å skaffe dokumentasjon når vi påpeker at de mangler noe, og dette forsinker salgene en del, tillegger Buraas.

- Bruker dobbelt så lang tid
Kjøper - bry deg!
På den annen side, ser Buraas at mange interessenter ikke bryr seg om dokumentene og eventuell mangel på dette:
– Jeg lurer på om de faktisk har lest og forstått innholdet i papirene.
– Dette gjør at vi som meklere må være veldig nøye med å legge inn de viktigste opplysningene i salgsoppgaven, samt påpeke det samme i kontraktene, avslutter han.