Ny boliglov 2022

– Papirene er verdt en halv million

Undersøkelse viser at kjøpere er villige til å betale en god del mer for en bolig som har «papirene i orden».

STRENGE KRAV: Den nye boligloven har strengere krav til tilstandsrapporten som gjør at takstmann må kontrollere dokumentasjon fra oppussing der fagfolk er involvert, for eksempel samsvarserklæring fra elektriker. Foto: Shutterstock/NTB
STRENGE KRAV: Den nye boligloven har strengere krav til tilstandsrapporten som gjør at takstmann må kontrollere dokumentasjon fra oppussing der fagfolk er involvert, for eksempel samsvarserklæring fra elektriker. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligloven som trådte i kraft fra 1. januar 2022 har gjort dokumentasjon på oppussing av bolig enda viktigere enn tidligere.

Har du ikke papirer på elektriker- eller rørleggerarbeid, for eksempel, kan du fort tape en halv million kroner ved salg av boligen, ifølge en fersk undersøkelse av YouGov for Boligmappa.

I undersøkelsen kommer det også fram at kjøpere er villige til å betale opp mot ti prosent mer for boligen i snitt, hvis våtrom og elektriske installasjoner er dokumentert av fagfolk.

– Som verdipapirer å regne

– Dette betyr at dokumentasjonen fra håndverkere er som verdipapirer å regne. Har du pusset opp badet, kan papirene være verdt en halv million kroner om du skal selge boligen, sier kommunikasjonssjef Eirik Vigeland i Boligmappa.

– Det er tydelig at flere forstår verdien av å ha dokumentasjonen på plass, i forbindelse med oppussing. Papirene er ikke lenger bare «kjekt å ha», men nå legges også verdien av papirene inn i budprisen. Dokumentasjonen har helt konkret verdi etter de nye boliglovskravene, sier Vigeland.

Dersom vi ser på gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge ved utgangen av januar 2022, viser statistikken til Eiendom Norge at denne ligger på drøyt 4,3 millioner kroner for landet som helhet, mens i Oslo er snittprisen like over seks millioner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer