Pappa for første gang

Nå nærmer vi oss toppsesongen for fødsler, og det er slett ingen spøk å bli pappa for første gang. I vår "pappaguide" kan du få gode råd på veien.

Publisert

Pappa for første gangDet er mye nytt å forholde seg til for deg som er blitt pappa. Her kan du få noen gode råd om det å få et nytt familiemedlem.Som ny pappa er du særlig viktig når det gjelder å:- sikre mor og barn uforstyrret ro sammen med deg i timen(e) etter fødselen- bære og bysse barnet når det skriker av andre grunner enn sult- avlaste mor for alt mulig annet enn barn og amming den første tiden- skaffe sunn og fristende mat og drikke til henne, som selv gir næring videre- berolige med at startproblemer er vanlig og verd innsatsen- holde kjærlig ut med en melkelekkende, blødende tåreperse en periode - tåle at dine behov og kjærlighetslivet kommer i annen rekke en periode- sørge for at en sliten mor får sove ut ved at du enkelte netter passer barnet og bare bringer det til henne når det trenger mat- etter hvert gå tur med barnet, avleder og underholder

Uventede følelser ved fødselen?I forbindelse med fødselen blir du kanskje blir du irritabel, føler at personalet maser for mye med ungen. Kanskje ønsker du alle dit pepper´ n gror. Slik følelser uttrykker sannsynligvis omsorg. Og det er det som trengs fra far nå helt i begynnelsen, omsorg og ansvar. Du skal være den som passer på og legger til rette for barnets famlende start, som i hovedsak bør skje hos mor. Dere har begge hatt en sterk opplevelse. Hormonene hennes svinger voldsomt også i timene etter fødselen. De innvirker både på følelsene hennes og måten hun oppfører seg på. Du har din selvstendige maskuline rolle. Du skal bevare fotfestet og gangsynet. Du kan bidra til at dere får fred og ro eller hjelp når det trengs. Det er riktig at dere er forskjellige. Rett etter fødselen kan det se ut som om kvinnen har behov for at mannen anerkjenner barnet, viser at han tar imot det som sitt. Det har vært registrert at en av de vanligste replikkene fra kvinner som nettopp har født er Jeg syns han ligner på deg . Kanskje for å knytte mannen til barnet?Det er også viktig at far erkjenner sin kvinnes prestasjon. Ikke som en jeg hørte si: Er du sikker på at du gjorde det riktig? Jeg syns ikke det virket som om du trykket slik du hadde lært på svangerskapskurset. Husk at uansett hvordan det hele gikk for seg, så har hun levert en av sitt livs prestasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer