Parfyme skader sæden

Kjendisparfymer kan skade sædcellene, forgifte brystmelken og forstyrre hormonproduksjonen, ifølge miljøorganisasjonen Greenpeace.

Publisert
Sist oppdatert

Greenpeace har testet 36 velkjente parfymemerker og advarer nå mot bruken av enkelte av dem. Britneys er blant verstingene.

- En frisk duft av hvite blomster står det i reklamen til Britneys parfyme ''Curios.'' Men det står ikke noe om at parfymen inneholder over en prosent ftalater som kan hemme sædproduksjonen hos menn, sier miljøbiolog Henrik Pedersen i Greenpeace til Mozon.

Også parfymene til Celine Dion, Naomi Cambell og Isabella Rossilini innholdt store mengder ftalater.

Skadelige
Nylig klassifiserte EU flere av ftalatene som skadelige for forplantningsevnen. Ifølge Greenpeace viser flere tester at høye inntak av stoffene fører til at DNA-sammensetningen i sæden forandres.

- Det er fullstendig uforståelig at EU og kosmetikkindustrien tillater bruken av slike stoffer i Norge, når det finnes ufarlige alternativer, sier Pedersen.

Ftalater brukes blant annet i plast, i parfyme, og som denatureringsmiddel i teknisk sprit som brukes i kosmetikk og pleieprodukter.

I EU jobbes det nå med et nytt lovverk som skal begrense bruken av slike stoffer i parfyme.

Andre farlige stoffer
Vanlige produkter som shampoo, vaskemiddel, sminke og tannkrem inneholder en rekke kjemikalier som skal gi bedre lukt, smak eller holdbarhet. Men hvilke stoffer kan være farlige og hvilke er helt harmløse?

Her er blant annet en oversikt over de mest kjente typene kjemikalier som kan være skadelige for helsen din:

LES HELE SAKEN: ADVARER MOT FARLIG KOSMETIKK

 

Mozon.no, 20. 12. 2005

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer