Parkeringsvaktene granskes

TRANSPORT: Det er ikke bare irriterende når bilen din blir tauet bort. Må du betale bot og borttauingskostnadene for å få bilen tilbake kan det også være ulovlig.

Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerombudet har mottatt flere klager på praksis rundt privat fjerning av kjøretøy.

Spesielt reagerer Forbrukerombudet på at enkelte borttauingsselskaper ikke gir bileieren tilgang til bilen før kostnadene til kontrollavgift og borttauingskostnader er betalt.

Ombudet har derfor bedt om en redegjørelse fra Østlandske Bilberging for å vurdere om vilkårene er i strid mot Markedsføringslovens § 9 a, som setter forbud mot bruk av urimelige avtalevilkår.

Klage

Etter at en kvinne klaget saken inn til Forbrukerombudet, har de derfor bestemt seg for å vurdere rimeligheten av at bileierne må betale alle kostnadene ved borttauingen før de får tilgang på bilen, jf. mfl. § 9a.

Bilbergingsselskapet må derfor forklare sin praksis ved borttauing/fjerning av biler:Hva går forretningsdriften til Østlandske Autoberging ANS ut på og hvem utfører Østlandske Autoberging ANS oppdrag for? Hvem foretar vurderingen om en bil skal fjernes? Dersom det er grunneier eller et annet parkeringsselskap som foretar vurderingen om et kjøretøy skal fjernes, foretar dere da en egen vurdering av lovligheten av parkeringen før et kjøretøy blir fjernet? Hva er kriteriene for at dere fjerner et kjøretøy? På hvilken måte og når blir eier varslet om at kjøretøyet er fjernet av deres firma? Plasseres fjernede kjøretøyer alltid på en inntauingstomt? Hvordan får eier tilgang til kjøretøyet sitt? Er det alltid et vilkår at kontrollavgift og fjerningskostnader betales før eier får tilgang til kjøretøyet? Har det betydning om eier hevder at fjerningen er urettmessig? Hva mener dere er det juridiske grunnlaget for denne tilbakeholdelsen av kjøretøy som klager hevder praktiseres? DinSide vil følge utvikklingen i saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer