Påskebakrus: Det koster å gå seg bort

Det er godt å bli berget når man har problemer. Men hva koster disse aksjonene egentlig, og hvem er det som må betale for fjellvandreres uflaks og uforstand?

Publisert

Det er en årviss foreteelse at mennesker i påskefjellet trenger hjelp. Noen har gått seg bort, andre er skadet eller syke, familie melder fjellvandrere savnet og turgåere overraskes av dårlig vær.

Selv om årets påske var velsignet med rekordlavt antall redningsaksjoner, måtte redningsmanskapene likevel ut i fjellet 20 ganger for å hjelpe turgåere. Det er de frivillige organisasjonene Røde Kors og Norsk Folkehjelp som har flest mannskaper i fjellet i påsken. Selv om det er ulønnet innsats, kan prisen på redningsaksjonene bli høy.

Og regningen betales over statsbudsjettet, altså av oss.

Høy timepris

Er man riktig uheldig vil både helikopter og snøscooter tas i bruk i redningsaksjonene. Vakthavende redningsleder Anstein Nordhagen ved Hovedredningssentalen på Sola opplyser at et Sea King redningshelikopter med mannskap koster hele 30 000 kroner pr. time i aksjon.

Det er også vanlig å bruke snøscootere til vinterlige leteaksjoner. En scooter med mannskap koster fra 1520 kroner pr. døgn. Biltransport dekkes etter statens regulativ. I tillegg betaler staten de frivilliges faktiske matutgifter under aksjonene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer