Påskebakrus: Uaktsomme må betale selv

Landets politimestere har fått beskjed om å håndheve regelverket strengere. Dersom du har vært grovt uaktsom, risikerer du å måtte betale redningsaksjonen selv.

Publisert

Hvert år må man lete etter bortkommne og skadde mennesker i påskefjellet. Selv om mange vil si at noen av disse aksjonene skyldes de innvolvertes uforsiktighet og uforstand, skal det mye til for at de blir holdt ansvarlig for kostnaden ved aksjonen.

Det er faktisk ikke mer enn ett par saker hvert år der politiet går til anmeldelse av mennesker som de mener har vært grovt uaktsomme. Dette kan imidlertid forandre seg etter at justisdepartementet nå har kommet med nye retningslinjer.

Staten betaler nesten uansett

Som privatperson skal du utvise grov uforstand for å bli avkrevd erstatning for utgiftene til en leteaksjon. Grov uforstand kan være å komme med falsk alarm, å opptre unødig hasardiøst og risikofyllt eller å unnlate å gi beskjed dersom det er mulig når man ikke kan overholde avtaler.

Det dreier seg kun om et fåtall tilfeller hvert år. Eksempler fra tidligere år er fallskjermhopping i Trollveggen og roekspedisjoner til Shetland. Selv om forskriften om grov uaktsomhet ikke er av ny dato, er det svært sjelden at privatpersoner blir dømt til å betale deler av kostnadene ved redningsaksjonen selv. Dette kan imidlertid endre seg med departementets nye signaler til landets politikamre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer