Påskeegg er godt for hjertet

Husk kakao og påskeegg når du pakker tursekken i helgen. To nye studier viser at mørk sjokolade er godt for hjertet.

Publisert
Sist oppdatert

Snart er det tid for påskeegg og påskesjokolade. Hvis du velger mørk sjokolade framfor hvit kan du spise det med god samvittighet.

To positive virkningerTo studier har nå fokusert på sjokolade. Den ene undersøkelsen viser at stoffet flavanol i sjokolade kan være bra for hjertet. Den andre viser at mørk sjokolade er bra for blodtrykket og forbedrer insulinfølsomheten hos friske.

Italienske forskere sammenlignet effekten av mørk og hvit sjokolade på blodtrykket og glukose- og insulinresponsen blant 15 deltakere. De fikk enten 100 gram mørk sjokolade eller 90 gram hvit sjokolade i 15 dager. Etter en kakaofri fase på syv dager byttet deltakerne sjokoladegruppe.

HOMA-IR, et mål for insulinmotstand, var mye lavere etter mørk sjokolade enn etter hvit. Insulinfølsomheten var mye høyere etter mørk sjokolade. Dette kommer fram i forskningsrapporten publisert i American Journal of Clinical Nutrition.

Usikker på grunnenOgså tidligere studier har vist at stoffet flavanol i kakao kan beskytte blodvevet. Beskyttelsen oppstår på grunn av antioksidantenes egenskaper og økt nitrogenholdig oksygen. Nitrogenholdig oksygen har også en sterk påvirkning på glukoseopptaket, så forskerne tror flavanol også kan gi positive stoffskifteeffekter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer