Påskefjellet sunt for hjertet

Tenkt deg på fjellet i påsken? Da gleder hjertet ditt seg like mye som du gjør.

Publisert
Sist oppdatert

Folk som bor i fjellstrøk har bedre hjertehelse enn folk på lavlandet. Det er en gresk undersøkelse som viser dette.

Færre hjertedødeThe University of Athens Medical School studerte 1150 grekere i 15 år. Forskningsrapporten, publisert i The Journal of Epidemiology and Community Health, viser færre dødsfall blant fjellfolk.

Informasjon om kjønn, alder, vekt, røykevaner, blodtrykk og alkoholinntak ble registrert. Blodprøver ble også tatt.

I landsbyen som ble studert arbeidet de fleste menn med dyrehold og gårdsbruk, mens kvinnene gikk hjemme. Det var høyere risiko for blodpropp i hjertet enn folk nedenfor fjellet. Dette var på grunn av høyere nivå av blodfettsirkulasjon og høyere blodtrykk. Da undersøkelsen ble avsluttet i 1996 hadde det imidlertid vært færre dødsfall blant folkene i landsbyen. 11 menn i fjellet og 23 menn nedenfor ble utsatt for hjertedød. Det samme gjaldt 16 kvinner på fjellet og 17 kvinner nedenfor.

Forskerne skriver i forskningsrapporten at å bo mange meter over havet kan gi fysisk forandring i kroppen. Dette skjer fordi kroppen må fungere med et annet nivå av oksygen. I tillegg blir hjertet bedre trent av å bevege seg i et mer krevende terreng enn man må i byen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer