Pass deg for denne

Overraskende medisin mot nesetrøbbel.

Akne- og prostatamedisin mot polypper omtales som ny behandling av nesepolypper i britiske media. Foto: University of Bristol
Akne- og prostatamedisin mot polypper omtales som ny behandling av nesepolypper i britiske media. Foto: University of Bristol Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En medisin brukt til å behandle akne og prostatasykdom kan hjelpe mennesker med nesepolypper. Dette er ifølge Daily Mail en av flere nye behandlingsmåter for sykdommen, som ikke innebærer medisinske inngrep.

Cirka 48.000 nordmenn lider av nesepolypper i større eller mindre grad.

Betennelser utløsende

Nesepolypper er utposninger eller utvekster av slimhinnen i nesen. Noen ganger kommer polyppen fra en bihule, men henger ned i nesen. Opp gjennom tidene har man hatt mange fantasifulle og fargerike forklaringer på hva nesepolypper er - fra utflod av kroppssafter til kvinnelige brystvorter.

En vanlig, ufarlig polypp blir sjelden utviklet før 29-års alderen, og er vanligere hos menn enn hos kvinner. Øvre luftveisinfeksjon og bihulebetennelse kan være utløsende faktorer for polyppene, og man ser at det er økt forekomst hos astmatikere.

Polypper hos barn

Dårligere luktesans

Polyppene kan henge forover slik at de er synlige i neseborene, eller bakover mot svelget. Henger de bakover kan de ikke sees utenfra - men er ikke dermed mindre plagsom.

Ifølge Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen hos Lommelegen.no, kan nesepolyppene føre til at man får problemer med snørr i nesa, polyppene kan stenge nesa helt slik at du må puste gjennom munnen og får dårligere luktesans, og mange begynner å snorke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer