Pass deg for dette

Nerveskader og død kan følge etter plastisk kirurgi.

TV serier glorifiserer ofte plastisk kirurgi og gir urealistiske forventninger, mener norsk kirurg. Illustrasjonsfoto: Colourbox
TV serier glorifiserer ofte plastisk kirurgi og gir urealistiske forventninger, mener norsk kirurg. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har blitt et stadig økende fokus på kropp og utseende, og hvert år legger flere tusen nordmenn seg under kniven for å rette opp ulike skavanker.

Men mens TV serier som "Ekstrem Forvandling", "The Swan" og "10 år yngre" glorifiserer plastisk kirurgi, er slike inngrep langt fra risikofrie.

Les også: Dette bør du ikke gjøre mot kroppen din

- Urealistiske forventninger

- Disse seriene er med på å gi pasientene ideer om hva som kan gjøres, men gir urealistiske forventninger i forhold til hva som er mulig å oppnå. Hvis de har det, er det en av kirurgens viktigste oppgaver; nettopp å forklare pasienten hva som er mulig å oppnå, sier Dr. Christian Busch ved plastikkirurgisk avdeling på Haukeland Universitetssykehus, til DinSide Helse.

Kosmetiske klinikker benyttet gjerne før- og etterbilder av tidligere pasienter i markedsføringen av sine tjenester, men dette er ikke lenger tillatt.

Ved markedsføring av denne type kirurgi, må man nå henvise til utenlandske nettsteder og deres klinikker, forklarer han.

Les også: Hva koster silikonpuppene?

Farlige komplikasjoner

Forbes.com har laget en liste over komplikasjoner som kan oppstå ved plastisk kirurgi, og Dr. Busch har kommentert punktene overfor DinSide Helse.

- Dette er mulige bivirkninger av kosmetisk kirurgi, og med unntak av blødning etter operasjonen, er de likevel sjeldne komplikasjoner. Pasienten blir informert på forhånd der hvor det er høyere risiko for den enkelte komplikasjon. En privat klinikk mister helt sitt renommé dersom slikt skjer hyppig, og dermed bortfaller pasientgrunnlaget, sier han.

Her er lista:

Plastisk kirurgi er langt fra risikofritt. Komplikasjoner skjer, men heldigvis ikke så ofte i Norge. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Plastisk kirurgi er langt fra risikofritt. Komplikasjoner skjer, men heldigvis ikke så ofte i Norge. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Hematom
- Blødning etter kosmetisk kirurgi er en vanlig komplikasjon, men frekvensen varierer etter hvor stor operasjonen er - og etter lokaliseringen. Den er størst ved bukplastikk og brystreduksjon (cirka fem prosent), men også etter ansiktsløftning og fettsuging kan det oppstå blødninger. Pasienten informeres om hvordan de skal forholde seg hvis noe slikt skulle oppstå, slik at kirurgen kan ta stilling til om hematomet må tas bort, eller om det er så lite at det forsvinner av seg selv.

Seroma
- Seroma er opphopning av væske i relasjon til operasjonsfeltet etter kirurgi. Dette skjer særlig etter større inngrep - som bukplastikk. Tilstanden forsvinner enten spontant etter noen uker, eller etter et par uttapninger. Den gir lite plager.

Les også: Hun er snart verdens mest opererte

Necrosis
- Vevshenfall/koldbrann kan komme i huden dersom den er sydd for stramt sammen, eller blir for stram på grunn av press fra underliggende protese, blodansamling eller infeksjon. Som oftest vil dette tilhele av seg selv etter noen ukers sårskift, men hvis det er et underliggende press eksempelvis av blod, må dette dreneres.

Nerveskade
- Når man snitter i huden og underhuden, vil man alltid skade små hudnerver slik at den nærmeste centimeter på siden av arret kan bli nummen. Det er imidlertid mer sjelden at man kutter større nerver som gir store områder med følelsestap eller lammelse.

Stedet man mest fryter å få lammelse er i ansiktet etter en ansiktsløftning, men dette er svært sjelden, og ofte er det et forbigående problem. En reduksjon av følelsen i bryst etter innlegging av brystimplantat, eller etter brystreduksjon, er mer vanlig. Også her blir følelsen bedre over tid, men ved brystreduksjon er dette noe alle pasienter er kjent med før et slikt inngrep.

Infeksjoner
- Infeksjon kan oppstå etter all kirurgi, men skjer i liten grad etter kosmetisk kirurgi – dels fordi det er friske pasienter hvor man ikke går inn på risikable prosedyrer, og dels fordi pasienten får forebyggende antibiotika før de fleste inngrep for å redusere risikoen ytterligere.

Les også: Fikser på kroppen i lunsjen

Arrdannelse
- Enkelte pasienter har en tendens til å få stygge arr, og har fått det tidligere i forbindelse med mindre inngrep. Slike pasienter frarådes kosmetisk kirurgi. Likevel kan slike arr oppstå uten at pasienten har vært klar over at de har hatt en slik tendens, særlig hvis arrene har vært stramme etter operasjonen, eller det har blitt et problem med infeksjon eller nekrose etter operasjonen. Derfor forsøker man å legge arrene på slike steder der hvor de ikke er synlige, for eksempel under brystet, bak øret og under trusekanten.

Ptose
- Heng kan komme etter nerveskade av munnvik og øyne, etter en ansiktsløfting med nerveskade. Ofte er den forbigående. Man kan også få en liten ptose av øvre øyelokk etter en Botox injeksjon dersom nervegiften settes feil, eller fordeler seg ut i vevet ved at pasienten masserer området. Dette vil i så fall forsvinne etter cirka tre måneder.

Dødsfall
- Alle narkoser er forbundet med en viss risiko. Man regner med at 1/10.000 narkoser har dødelig utgang som følge av selve narkosen. Man forsøker å luke ut pasienter med kjente sykdommer som disponerer for narkoseproblemer, samt pasienter som har reagert på narkose tidligere, men det umulig å fange opp alle.

- Dette er likevel et svært lavt tall, og man regner med at tallene er enda lavere for denne type kirurgi (kortvarig narkose, unge, friske pasienter), understreker Busch.

Han legger til at det i tillegg rapporteres om dødsfall i forbindelse med store fettsuginger.

- Man tror dette har sammenheng med væskefordeling i kroppen etter kirurgien, slik at pasienten får et blodtrykksfall 10-12 timer etter inngrepet. Det er derfor grenser for hvor mye man kan fettsuge per gang og hvor mye lokalbedøvelse som kan settes, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer