Pass deg for falske nettadresser

Nordmenn tjener millioner på at du ikke klarer å stave nettadresser riktig.

OJDA: Skrev du Dagblade.no i stedet for Dagbladet.no? Da blir du sendt til denne siden, som bare er en samling annonser.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
OJDA: Skrev du Dagblade.no i stedet for Dagbladet.no? Da blir du sendt til denne siden, som bare er en samling annonser. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang skrevet inn en nettadresse, for så å havne et helt annet sted enn det du trodde?

Da skrev du nok noe feil. For eksempel "Dagblade.no" i stedet for "Dagbladet.no", eller "Itavisne.no" og ikke "Itavisen.no".

I stedet for å gi deg en feilmelding, sender nettleseren deg til adressen du faktisk skrev inn. For de finnes. Det sitter nemlig folk og registrerer disse feilstavede adressene, og krysser fingrene for at flere enn deg klumser på tastaturet.

Dette kalles typosquatting, og kan være alt fra irriterende til direkte farlig.

"Pass deg!"

– Det er to hovedmotivasjoner for å lage slike nettsider, forteller fungerende daglig leder ved Norid, Hege Ossletten, til DinSide.

Norid er ansvarlig for all registrering av norske domener, og er godt kjent med problemstillingen.

Nå kan du få egen privat.no-adresse

De som registrer feilstavede domener er som oftest ute etter å tjene penger, ifølge Ossletten. Det vanligste er å ha en generisk side full av annonser, og satse på at noen som skriver en nettadresse feil også er naiv nok til å trykke på annonsene, og dermed generere inntekter for bakmannen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.