Pass deg for falske sedler

Det blir stadig vanligere å komme over falske sedler. Norges Bank gir deg tips som kan hjelpe deg å avsløre om en seddel du får er ekte eller falsk.

Publisert

Det blir mer og mer vanlig med falske sedler også i Norge. Mens det i 1996 ble registrert 247 pengefalsksaker i Norge, ble 735 saker innrapportert i 1997. Tallene for 1998 ser ut til å ha blitt enda høyere i følge data fra Kripos. Verdien på falske sedler som ble beslaglagt i 1997 var på nesten 600.000 kroner.

Alvorlige guttestreker

Norske sedler har vært regnet som trygge. Men datateknologien har for lengst gjort sitt inntog også i dette "markedet". Lett tilgjengelig datautstyr som scannere, fargeprintere, fargekopimaskiner og billedbehandlingsprogrammer har gjort pengefalskneri enklere enn tidligere. Det viser seg da også at mange av de innrapporterte sakene dreier seg om sedler produsert på velutstyrte gutterom.

Det kan derfor være nyttig med en påminnelse av hvordan du kan avsløre at en seddel ikke er det den gir seg ut for å være. Hos Norges Bank kan du få detaljert informasjon om hvordan sedlene skal se ut, og hva som vil skille en falsk fra en ekte seddel.

Sjekk sedlene

Alle norske papirpenger er i følge Norges Bank trykket på bommulspapir med kobbertrykk. Denne papirtypen skal være så godt som umulig å få tak i for deg og meg. Det kjennes dessuten annerledes enn vanlig papir. Trykketeknikken setter "inntrykk" og markeringer i papiret som du ikke vil finne på en falsk seddel fra kopimaskiner eller printere. Dessuten er detaljene i kobbertrykket så fine, at de meste av datautstyr og kopimaskiner ikke greier å få med seg detaljene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer