Pass deg for hytteloppene

Når varme påskegjester kommer til hytta, våkner loppene til live.

Denne krabaten liker seg godt akkurat nå. Foto: Universitetet i Bergen
Denne krabaten liker seg godt akkurat nå. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Varmen kommer sigende etter en times tid med fyr på peisen i den rå, vinterkalde hytta. Endelig er det ferie, og hytta skal nytes til fulle. Og loppene gleder seg også, for de skal nyte deg når de er vekket fra vinterdvalen.

Fugleloppa Ceratophyllus gallinae våkner nemlig til live og kommer seg ut av fuglereiret på eller ved hyttene når de varmes opp av hyttefolket. Og fugleloppebitt kan gi store merker og kraftig kløe over lengre tid.

- Det kan bli ganske ille. Enkelte får store femkronersmerker, mens andre ikke får merker i det hele tatt. Bittene klør garantert i én uke, deretter avtar kløen. De sitter i grupper og rekker på kroppen, sier Reidar Mehl ved Folkehelseinstituttets Avdeling for skadedyrkontroll til Forskning.no.

Derfor klør duDet kryr av dem i senga di

Ikke forstyrr

Loppa overvintrer som voksen loppe i en kokong i fuglereiret. Fra mars kravler den seg ut mot reirets inngang, og der står den klar til å ta spranget over på en fugl den kan bite seg fast i. Loppene er ikke særlig kresne, så de hopper også mot mennesker som forstyrrer reirplassen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer