Pass deg for lånene!

Har du tatt opp lån senere enn fire måneder før du skal inn til førstagangstjenesten kan du få problemer. Forsvaret hjelper deg ikke med å betale lånene dine mens du avtjener verneplikten. Unntaket er boliglån og lån til utstyr som er nødvendig i din sivile jobb.

Forsvaret hjelper ikke til med alle typer lån selv om du forsvarer landet for småpenger! Foto: Karoline Brubæk
Forsvaret hjelper ikke til med alle typer lån selv om du forsvarer landet for småpenger! Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert

Pass deg for å ta opp lån før du drar i militæret. Det er ikke sikkert du vil få hjelp til å dekke renteutgiftene og omkostningene dine, og det er nesten helt sikkert at du ikke kan regne med hjelp til å betale avdrag.

Boliglån

Har du lånt penger til bolig kan du søke om behovsprøvd bostøtte fra Forsvaret. For alle som søker bostøtte gjelder det at man ikke bor hjemme hos sine foreldre eller nære slektninger. Boutgiftene må også kunne dekkes av inntekten du hadde før førstegangstjenesten.

- Vi gir ikke støtte til å dekke boliglån på palasser den vernepliktige ikke ville hatt råd til med sin sivile inntekt, forteller sosialøkonomisk rådgiver Olaug Kvalstad ved KNM Harald Hårfagre på Madla.

Dersom du er gift, samboer med felles barn eller registrert partner, legges samlet inntekt for husholdningen til grunn. Bostøtte er videre en behovsprøvd ordning. Det vil si at både lønn og offentlige ytelser du mottar under førstegangstjenesten, og helt nødvendige utgifter som barnepass og telefon tas med i vurderingen.

For å få bostøtte må du først søke långiver om avdragsfritak. Først når dette er ordnet kan du søke om bostøtte. Dersom du blir innvilget slik støtte vil den dekke renter, omkostninger og gjeldsforsikring på boliglånet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.