Verdivurdering av bolig

Pass deg for «mekler-fella»

Har du pusset opp, kan du spare penger på en ny verdivurdering av boligen. Det kan også være skattemessig smart å oppdatere boligverdien, særlig etter en regelendring i forbindelse med statsbudsjettet.

NY VERDI: Det er flere fordeler med å få ny verdivurdering av boligen, spesielt hvis du har gjort tiltak som kan ha hevet verdien fra da du kjøpte den. Les mer om hvorfor verdivurdering kan lønne seg, samt hvordan du går fram i saken under. Foto: Eilin Lindvoll.
NY VERDI: Det er flere fordeler med å få ny verdivurdering av boligen, spesielt hvis du har gjort tiltak som kan ha hevet verdien fra da du kjøpte den. Les mer om hvorfor verdivurdering kan lønne seg, samt hvordan du går fram i saken under. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du én av de mange som har brukt årets sommerferie til å pusse opp hjemme?

Da kan du i beste fall fått økt verdi på boligen din, og dét bør du absolutt sjekke opp ved å få en ny verdivurdering på boligen.

Skattesmart

I tillegg kan ny verdivurdering av boligen spare deg for en real skattesmell når skattemeldingen for 2020 kommer til våren.

- Flere enn før bør innhente verdivurdering av boligen for at skatten skal bli riktig, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen i en pressemelding.

TIPS OG TRIKS: Enten du skal selge boligen eller få lånet refinansiert, er dette lure tips å ta med seg! Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Verdien av boligen din i skattemeldingen (formuesverdien) fastsettes etter en sjablongmodell til 25 prosent av antatt virkelig verdi. Denne modellen treffer ganske godt, men mange får likevel for høy verdi i skattemeldingen.

Det har likevel vært en terskel før du har kunnet klage: Formuesverdien må ha vært over 30 prosent av virkelig verdi, og selv da har formuesverdien bare blitt satt ned til 30 prosent.

I forslaget til statsbudsjett fjernes nå denne klageterskelen. Det betyr at du kan få satt ned formuesverdien på boligen i alle tilfeller når den overstiger 25 prosent av virkelig verdi, også hvis boligen bare er verdsatt litt for høyt – noe du ikke hadde krav på før.

- Dette vil i praksis si at omtrent halvparten av alle boligverdier i skattemeldingen vil være for høye, ettersom gjennomsnittet skal ligge på 25 prosent. Alle som har en for høy verdi i skattemeldingen risikerer å betale for mye i skatt, sier Lothe i Skattebetalerforeningen.

Derfor er det lurt

Oppussing og renovering av boligen kan være gode anledninger til å innhente nye verdivurderinger. Store, lokale boligmarkedsendringer er andre faktorer som kan påvirke verdien.

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim trekker fram to gode grunner til å innhente ny verdivurdering i et innlegg på Pengeverkstedet.no:

 • Hvis du planlegger å kjøpe ny bolig, er første steg i prosessen å finne ut hvor mye din nåværende bolig er verdt. Verdivurderingen bruker bankene til å estimere hvor mye mer de kan låne deg, og du bør få ny verdivurdering før du kaster deg inn i budrundene, for du vil sannsynligvis behøve høyere lån ved nytt boligkjøp med mindre du går ned i boligstandard, -størrelse eller flytter til områder med mindre prispress. Økningen i lån tilsvarer prisen for din nye bolig minus det du får for din gamle.
 • Skal du bli boende, derimot, kan økt boligverdi brukes til å refinansiere boliglånet. Når verdien øker, øker også bankens sikkerhet - det vil si at lånet utgjør en mindre andel av boligverdien. Lavere belåningsgrad er et godt argument for å forhandle ned boliglånsrenta.

Slik får du ny verdivurdering

Det er slett ikke vanskelig å få ny verdivurdering av boligen, og det beste av alt er at det er helt gratis:

 • Da Dinside testet tre eiendomsmeklere i fjor, meldte vi interesse for verdivurdering på meklernes hjemmesider.
 • Kort tid etter at forespørselen vår var registrert på nett, ble vi oppringt av meklerne og avtalte tid for befaring.
 • Meklerne kom så til avtalt tid og tok en veldig rask titt på den aktuelle boligen (maksimalt brukte de ti minutter). De spurte også noen enkle spørsmål om leiligheten, for eksempel hva som var gjort med den siden kjøpet, hvilke fagfolk som eventuelt var brukt og liknende.
 • Noen dager etter befaringen, fikk vi tilsendt ny verdivurdering i form av en e-takst.
 • Denne e-taksten kan så sendes til boliglånsbanken, hvorpå de legger den inn i lånet og eventuelt gir lavere rente.
 • Ingen av de tre meklerne tok betalt for å gi oss ny verdivurdering.

Du kan også benytte takstmann til verdivurdering, men det er helst når du skal selge bolig eller ta opp byggelån, da vurdering fra dem ofte er dyrere og grundigere enn fra en mekler.

Hva er e-takst?

 • E-takst ble innført i 2016 som en ny bransjestandard for meglers verdivurdering av bolig. Tidligere var kravene til verdivurdering mindre strenge, og derfor etterspurte Finanstilsynet et bedre system. E-takst ble utviklet av Eiendomsverdi, og er i dag den gjeldende formen for verdivurdering.
 • Tidligere var det en takstperson som satte taksten på eiendom, basert på en befaring hvor de tekniske spesifikasjonene ved boligen ble gjennomgått. E-takst gjør at megler må inkludere flere andre forhold når de skal sette takst, og de har mindre spillerom for å sette en feil verdi enn tidligere.
 • Meglers e-takst vil bli sammenlignet med verdien boligen er gitt ved matematiske beregninger av Eiendomsverdi, og på den måten også sikre at det ikke kun er meglers skjønn som avgjør verdisettingen. Megler må også ta hensyn til denne verdien, samt andre salg i nærområdet og kommunen når e-takst for en bolig skal settes.
 • E-taksten behøver ikke å samsvare med boligens prisantydning. Prisantydningen er en sum som megler mener det er mulig å få for boligen i samsvar med selgers ønsker, mens e-taksten er meglers vurdering av hva man sikkert får for boligen med tanke på at banken som utlåner skal forholde seg til dette.

Kilder: Eiendomsmegler.no

Pass deg for «mekler-fella»

Dinsides eiendomsmekler-test avdekket imidlertid ei potensiell felle ved verdivurdering, som du svært enkelt kan unngå:

 • Testen viste nemlig at det skilte hele 100.000 kroner mellom mekleren som ga høyest og lavest verdi av boligen.
 • Men, samtlige meklere ga høyere verdi enn boligen ble kjøpt for, så det lønnet seg uansett å få ny verdivurdering.
 • Derfor: For å unngå at du får lavere verdi enn du faktisk kan få, er det derfor lurt å få verdivurdering fra mer enn én mekler.

Du kan lese mer om testen vår av eiendomsmeklere, og hvordan de begrunnet den ulike verdisettingen her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer