Pass deg for nettbutikker uten inkludert moms, toll og gebyrer

Allposters.no ser norsk ut, men er utenlandsk. Da blir prisene langt høyere.

PRISER UTEN MOMS: Allposters.no oppgir ikke moms i prisene sine. Om du ikke handler andre ting, eller frakten ikke blir høy, kan du få denne T-skjorta momsfritt. Men havner du over 350-kronersgrensa vil 25 prosent moms, pluss toll og gebyrer, komme i tillegg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PRISER UTEN MOMS: Allposters.no oppgir ikke moms i prisene sine. Om du ikke handler andre ting, eller frakten ikke blir høy, kan du få denne T-skjorta momsfritt. Men havner du over 350-kronersgrensa vil 25 prosent moms, pluss toll og gebyrer, komme i tillegg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«AllPosters.no er en ledende leverandør av veggkunst i Norge med et utvalg av over 1 million plakater, trykk og innrammede kunstverk» skriver nettbutikken som selger bilder, plakater og T-skjorter.

Butikken ligger bak et .no-domene, alt står på norsk og prisene oppgis i norske kroner. Men som det også står i bunnen av nettsiden, drives den fra Nederland. Og alle varene sendes derfra.

Om kjøpet ditt overstiger 350 kroner inkludert frakt, kommer det derfor både moms og eventuell toll og fortollingsgebyrer på toppen av prisen. Men alle prisene oppgis likevel uten hverken moms eller toll.

- Moms må oppgis når man markedsfører seg mot norske forbrukere, sier jurist Gustav Norman i Forbrukerombudet til Dinside.

LES OGSÅ: Så mye kan du handle for fra utenlandske nettbutikker

IKKE GODT NOK: Allposters.no har begynt å informere noe om moms og fortolling i bunnen av den siste sida før du bestiller. Men dette er ikke godt nok for Forbrukerombudet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE GODT NOK: Allposters.no har begynt å informere noe om moms og fortolling i bunnen av den siste sida før du bestiller. Men dette er ikke godt nok for Forbrukerombudet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Totalsummen stemmer ikke

Ombudet er nå i dialog med selskapet for å få prisene til å reflektere hva kunden faktisk vil måtte betale. For slik det er nå, er prisene i butikken langt fra sannheten.

 • To t-skjorter Dinside har lagt i handlekurven, får først oppgitt totalprisen 465 kroner. Går vi lenger i bestillingsprosessen oppgis 94,50 kroner i frakt.
 • Helt til slutt kommer en liten tekst under utregningen av «sluttsummen» på 559 kroner, som skal ha blitt lagt til etter saken med Forbrukerombudet startet. Den sier at ordren «kan være underlagt tollavgifter», og at man bør kontakte Tollvesenet for mer info. Teksten sier også at bestillingen vil få moms i tillegg, som regnes ut, men ikke settes inn i regnestykket.
 • Tollvesenets importkalkulator viser at totalprisen, inkludert 10,7 prosent klestoll og 25 prosent moms, blir 774 kroner.
 • Høyst sannsynlig kommer det i tillegg fortollingsgebyrer fra fraktselskapet, som kan være svært høye. Posten sitt er av de minste, på 146 kroner, og i så fall ville kjøpet vårt havnet på 920 kroner.
Prisen du faktisk må betale kan altså her ha vært 361 kroner, 64 prosent, høyere enn hva Allposters.no oppga.

LES OGSÅ: Virke prøver å fjerne momsfri netthandel, og foreslår moms fra første krone

SER NORSK UT: Det er ikke rart om du tror Allposters.no er norsk. Men norsk valutta, norsk språk og norsk domene betyr dessverre ikke at butikken holder til i Norge. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SER NORSK UT: Det er ikke rart om du tror Allposters.no er norsk. Men norsk valutta, norsk språk og norsk domene betyr dessverre ikke at butikken holder til i Norge. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Ulovlig i Norge

Både angrerettloven og markedsføringsloven krever at priser på nett stemmer. Og det betyr blant annet at de skal inkludere moms. Ombudet mener derfor at Allposters.no bryter loven, selv med de små endringene de har gjort allerede.

- Moms er viktig for at kunden skal få et riktig bilde av prisen på varen, og et riktig sammenlikningsgrunnlag. Nå kan man jo tro at en norsk nettbutikk som inkluderer moms er dyrere, sier Norman.

- Men hvor mye må oppgis? Moms er jo greit nok, men hva med toll og fortollingsgebyrer?

- Alt dette er vesentlige opplysninger, som må opplyses tydelig. Men på hvilken måte, og detaljene rundt hva som kan være godt nok, må vurderes konkret, svarer Norman.

Kan man kreve skjult moms og gebyrer tilbakebetalt?

 • Angrerettloven sier blant annet: «Har den næringsdrivende ikke opplyst om tilleggskostnader (...), skal forbrukeren ikke bære disse kostnadene».
 • Både Forbrukerombudet og Forbrukerrådet er forsiktige med å gi klare svar rundt dette, da det mangler juridisk praksis.
 • Forbrukerombudets skriftlige fortolkning av angrerettlovens opplysningsplikt, sier at kunden kan «velge om han retter krav mot den næringsdrivende eller direkte mot transportøren».
 • Forbrukerrådets ekspert Anne Sofie Faye-Lund vil denne gangen ikke uttale seg, men har tidligere sagt til Dinside at forbrukeren ikke skal måtte betale for noe butikken ikke har opplyst.

 • Forbrukerombudets veilleder krever at «merverdiavgift (moms), miljøgebyr, toll og andre avgifter skal være inkludert i den fullstendige prisen i all markedsføring som retter seg mot forbrukere». Samtidig kan det gjøres unntak om det er vanskelig for butikken å kjenne alle detaljer.

  LES OGSÅ: Fått overraskende krav om moms og gebyrer? Da kan du be nettbutikken betale, mener ekspertene

  «Ingen flere kommentarer»

  Ifølge Forbrukerombudet skal Allposters.no trolig omgå hele problemet, ved å registrere seg i det norske momsregisteret. Da kan hele fortollingsprosessen forsvinne for kundens del.

  - Vi har jobbet i samarbeid med Forbrukerombudet med å endre opplysningene i nettbutikken, for å sikre at vi følger de norske reglene, forteller kommunikasjonssjef Naomi Weisenberg i Art.com, som driver Allposters.no, til Dinside.

  Vi har bedt om svar på en rekke konkrete spørsmål. Men i e-posten vi mottar får vi bare den korte kommentaren, avsluttet med:

  - Vi regner med å gjøre endringer til nettsiden vår snart. Vi har ingen flere kommentarer på dette tidspunktet. Takk.

  LES OGSÅ: Gjetter fraktprisen så pakker havner over 350-kronersgrensa

  Unngå momsfella

  Allposters.no er ikke alene om å ha en nettbutikk som ser norsk ut, når den i realiteten er utelandsk, uten å opplyse godt nok om moms og fortolling. Nylig fortalte vi at Voga.com driver på samme måten, selv om disse butikkene må følge norske lover og regler, da de henvender seg direkte til nordmenn.

  Når du handler for under 350 kroner inkludert frakt, trenger du egentlig ikke bekymre deg, da dette skal være moms- og tollfritt. Men selv et par T-skjorter vil fort overstige momsgrensa, så vær forsiktig.

  Har du opplevd nettbutikker som du først trodde var norske, men som faktisk var utenlandske? (Avsluttet)
  Ja, flere ganger(45%) 708
  En sjeldent gang(30%) 461
  Nei, aldri(25%) 392
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Her er de viktigste tipsene:

  • Se forbi de norske elementene. Hverken norsk språk, norsk valuta eller et norsk domene gjør nettbutikken norsk – leveringen kan fortsatt komme fra utlandet.
  • Les vilkår og leveringsbetingelser. Her vil det ofte gå fram hvorvidt det er snakk om en helnorsk butikk, og om man må tenke på moms og toll.
  • Er du usikker, så søk. Når man for eksempel søker etter Allposters.no får man opp mange forumposter hvor folk advarer mot at moms og fortolling kommer i tillegg.
  • Sjekk sluttsummen. Selv om ikke butikken oppgir moms i prisene, kan det hende du får informasjon om dette i de aller siste stegene før bestilling. Og da momsgrensa tar utgangspunkt i pris inkludert frakt, må du få opp totalprisen for å vite om du er over grensa.
  • Lær deg momsgrensa. Den har blitt endret fra 200 kroner uten frakt til 350 kroner inkludert frakt. Det betyr at et kjøp på 199 kroner pluss frakt på 152 kroner vil gå over grensa, mens dette tidligere hadde vært under grensa.
  LES OGSÅ: Mener netthandel fra utlandet var enklere før 350-kronersgrensa

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer