Pass deg for nettbutikker uten inkludert moms, toll og gebyrer

Allposters.no ser norsk ut, men er utenlandsk. Da blir prisene langt høyere.

PRISER UTEN MOMS: Allposters.no oppgir ikke moms i prisene sine. Om du ikke handler andre ting, eller frakten ikke blir høy, kan du få denne T-skjorta momsfritt. Men havner du over 350-kronersgrensa vil 25 prosent moms, pluss toll og gebyrer, komme i tillegg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PRISER UTEN MOMS: Allposters.no oppgir ikke moms i prisene sine. Om du ikke handler andre ting, eller frakten ikke blir høy, kan du få denne T-skjorta momsfritt. Men havner du over 350-kronersgrensa vil 25 prosent moms, pluss toll og gebyrer, komme i tillegg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«AllPosters.no er en ledende leverandør av veggkunst i Norge med et utvalg av over 1 million plakater, trykk og innrammede kunstverk» skriver nettbutikken som selger bilder, plakater og T-skjorter.

Butikken ligger bak et .no-domene, alt står på norsk og prisene oppgis i norske kroner. Men som det også står i bunnen av nettsiden, drives den fra Nederland. Og alle varene sendes derfra.

Om kjøpet ditt overstiger 350 kroner inkludert frakt, kommer det derfor både moms og eventuell toll og fortollingsgebyrer på toppen av prisen. Men alle prisene oppgis likevel uten hverken moms eller toll.

- Moms må oppgis når man markedsfører seg mot norske forbrukere, sier jurist Gustav Norman i Forbrukerombudet til Dinside.

LES OGSÅ: Så mye kan du handle for fra utenlandske nettbutikker

Totalsummen stemmer ikke

Ombudet er nå i dialog med selskapet for å få prisene til å reflektere hva kunden faktisk vil måtte betale. For slik det er nå, er prisene i butikken langt fra sannheten.

  • To t-skjorter Dinside har lagt i handlekurven, får først oppgitt totalprisen 465 kroner. Går vi lenger i bestillingsprosessen oppgis 94,50 kroner i frakt.
  • Helt til slutt kommer en liten tekst under utregningen av «sluttsummen» på 559 kroner, som skal ha blitt lagt til etter saken med Forbrukerombudet startet. Den sier at ordren «kan være underlagt tollavgifter», og at man bør kontakte Tollvesenet for mer info. Teksten sier også at bestillingen vil få moms i tillegg, som regnes ut, men ikke settes inn i regnestykket.
  • Tollvesenets importkalkulator viser at totalprisen, inkludert 10,7 prosent klestoll og 25 prosent moms, blir 774 kroner.
  • Høyst sannsynlig kommer det i tillegg fortollingsgebyrer fra fraktselskapet, som kan være svært høye. Posten sitt er av de minste, på 146 kroner, og i så fall ville kjøpet vårt havnet på 920 kroner.
Prisen du faktisk må betale kan altså her ha vært 361 kroner, 64 prosent, høyere enn hva Allposters.no oppga.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer