Pass deg for svindel på valentinsdagen

Falske tekstmeldinger, Facebook-oppdateringer og e-poster preger uken.

ONDE HENSIKTER: Søte jenter med røde hjerter kan være skummelt hele året, men i disse dager må du være ekstra på vakt. Foto: Colourbox/Ole Petter Baugerød Stokke
ONDE HENSIKTER: Søte jenter med røde hjerter kan være skummelt hele året, men i disse dager må du være ekstra på vakt. Foto: Colourbox/Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svindlere elsker høytider. Ikke fordi de er spesielt opptatt av nisser eller hjerteformede sjokoladeesker, men fordi høytider er perfekte for å utnytte folks naivitet.

Tirsdag 14. februar er valentinsdagen. Og dermed blir du som forbruker forsøkt svindlet fra alle bauger og kanter i disse dager.

LES OGSÅ: Skal du kjøpe blomster på valentinsdagen? Slik holder de seg mye lenger!

Rosa SMS-svindel

"Ikke la deg lure på valentinsdagen" advarer Forbrukerombudet.

19.000 nordmenn mottok i fjor en tekstmelding fra en "hemmelig beundrer". For å finne ut hvem beundreren var, måtte man betale 90 kroner. Og da viste det seg å ikke være noen beundrer i det hele tatt, bare en svindel.

FARLIG: I fjor gikk denne meldingen rundt hos mange nordmenn. Den forsøkte å få offeret til å sende en SMS for å se hvem som hadde sendt dem en valentinhilsen, men var bare svindel. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Arkiv/Colourbox
FARLIG: I fjor gikk denne meldingen rundt hos mange nordmenn. Den forsøkte å få offeret til å sende en SMS for å se hvem som hadde sendt dem en valentinhilsen, men var bare svindel. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Arkiv/Colourbox Vis mer

– Hvis du får reklamemeldinger til mobiltelefonen din bør du følge med på om du også betaler for å motta disse meldingene, sier fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet i en pressemelding.

Tekstmeldingen er et godt eksempel på høytidssvindel, denne gangen på valentinsdagen. Mange håper på en oppmerksomhet og blir glade og nysgjerrige når de mottar en. Sjansen for at offeret går fem på blir derfor langt større, svindlerne får blod på tann og man får en svindelbølge.

Slik får du et bedre forhold og sexliv – med økonomiteori

Falsk på Facebook

Også ved PC-en bør du være forsiktig i disse dager.

"Ikke la valentinsdagen knuse hjertet og lommeboken" advarer sikkerhetsselskapet McAfee.

Foreløpig har sikkerhetsgiganten sett eksempler på følgende svindler:

 • Valentin-søppelpost, som reklamerer for "den perfekte" gaven til din kjære, men som trolig bare gir deg store utgifter uten å motta så mye som en konfektbit.
 • Farlige valentinskort på e-post, som kanskje hevder å være sendt fra en beundrer, men som i virkeligheten er laget for å spre skadelig programvare.
 • Falske profiler på nettsider for dating er ekstra populært i disse dager, og kan for eksempel utnytte folk på jakt etter kjærligheten ved å be dem om å sende penger.
 • Falske søketreff i for eksempel Google utnytter folks jakt etter smykker og andre gaver til sine kjære, og sender deg til sider med uærlige hensikter.
 • Farlig Facebook-innhold, for eksempel apper, videoer eller bilder som skal hedre kjærligheten, kan infisere Facebook-profilen din og skape alt annet enn kjærlighet mellom deg og dine venner.

Dette er de beste valentinsgavene

Skal du markere valentinsdagen digitalt? (Avsluttet)
Nei(91%) 683
Ja, på Facebook(4%) 30
Ja, med SMS(4%) 27
Ja, med e-post(1%) 9
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Hold deg sikker

Det generelle tipset er det samme i kjærlighetens dager som i alle andre dager: Ikke tro alt du leser.

Her er noen råd du bør ha i bakhodet denne uken:

 • Normale voksne mennesker har andre måter å vise sin kjærlighet på enn rare e-poster, Facebook-apper og SMS-tjenester. Er du yngre kan du selvsagt oppleve at noen faktisk bruker noe slikt for å åpenbare sine følelser, men vær forsiktig.
 • På Facebook bør man reflektere over personen som er avsender. Har noen delt en video med introduksjonen "OMG LOL - CHECK IT OUT!!!", som vanligvis pleier å dele kronikker fra Morgenbladet, bør det gå opp et lys for deg.
 • Åpne aldri innhold fra folk du ikke kjenner. Sjekk e-postadresser nøye, og på Facebook bør du sjekke profilen til de som sender deg ting før du forholder deg til det. Har dere for eksempel null felles venner, er sjansen for at avsender faktisk elsker deg relativt liten.
 • Det aller meste som ser ut som søppelpost, er søppelpost. Så hold deg langt unna alle lenker i disse.
 • Får du mistenkelige tekstmeldinger bør du være svært forsiktig. Søk opp nummeret og innholdet for å sjekke om det kan være svindel, og send gjerne "STOPP" tilbake til nummeret for å stanse tjenesten.

TIPS TIL VALENTINSDAGEN: Hva med å skape litt nerdete romanse med en pikselpeis?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer