Pass fyrverkeriforbudene

Ligg unna ulovlige typer fyrverkeri - og husk aldersgrensene, også for stjerneskudd.

ALDERSGRENSE: Det er 12-årsgrense for bruk av de «snilleste» stjerneskuddene - og 18-årsgrense for andre. Det er også forbudt med noen typer fyrverkeri - og noen steder kan det være lokale forbud, som for eksempel forbudet mot flyvende lanterner i Oslo og flere andre steder. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er den tiden på året da det er lov til å selge og bruke fyrverkeri.

Det er kun lov å selge fyrverkeri til private fem dager i året, 27.–31. desember. Og det er kun lov å bruke det noen timer på nyttårsaften, oftest mellom klokka 18.00–02.00 - men sjekk med kommunen der du bor.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), kan kommunen fastsette lokale forskrifter om begrensninger i bruk av fyrverkeri i spesifikt angitte områder der det erfaringsmessig vil oppstå fare for liv, helse, miljø eller materielle verdier. Det kan også opprettes lokale forbudssoner i kommuner, men ikke et totalforbud.

Men har du kontroll på hva slags fyrverkeri som er lov og ikke lov - eller hvilke aldersgrenser som gjelder? Her får du alle svarene du trenger. Og husk:

Du kan bli anmeldt og bøtelegges med inntil 7000 kroner for ulovlig bruk av fyrverkeri.

18-års aldersgrense

Det er 18-års aldersgrense for kjøp og bruk av de fleste fyrverkerityper - men med noen unntak:

Stjerneskudd? 12-årsgrense

Stjerneskudd klassifiseres også som fyrverkeri, og for de kraftigste stjerneskuddene er det fremdeles 18-årsgrense. Men for små stjerneskudd, kruttlapper og andre små fyrverkeriartikler er aldersgrensen 12 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer