Pass fyrverkeriforbudene

Ligg unna ulovlige typer fyrverkeri - og husk aldersgrensene, også for stjerneskudd.

ALDERSGRENSE: Det er 12-årsgrense for bruk av de «snilleste» stjerneskuddene - og 18-årsgrense for andre. Det er også forbudt med noen typer fyrverkeri - og noen steder kan det være lokale forbud, som for eksempel forbudet mot flyvende lanterner i Oslo og flere andre steder. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er den tiden på året da det er lov til å selge og bruke fyrverkeri.

Det er kun lov å selge fyrverkeri til private fem dager i året, 27.–31. desember. Og det er kun lov å bruke det noen timer på nyttårsaften, oftest mellom klokka 18.00–02.00 - men sjekk med kommunen der du bor.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), kan kommunen fastsette lokale forskrifter om begrensninger i bruk av fyrverkeri i spesifikt angitte områder der det erfaringsmessig vil oppstå fare for liv, helse, miljø eller materielle verdier. Det kan også opprettes lokale forbudssoner i kommuner, men ikke et totalforbud.

Men har du kontroll på hva slags fyrverkeri som er lov og ikke lov - eller hvilke aldersgrenser som gjelder? Her får du alle svarene du trenger. Og husk:

Du kan bli anmeldt og bøtelegges med inntil 7000 kroner for ulovlig bruk av fyrverkeri.

18-års aldersgrense

Det er 18-års aldersgrense for kjøp og bruk av de fleste fyrverkerityper - men med noen unntak:

Stjerneskudd? 12-årsgrense

Stjerneskudd klassifiseres også som fyrverkeri, og for de kraftigste stjerneskuddene er det fremdeles 18-årsgrense. Men for små stjerneskudd, kruttlapper og andre små fyrverkeriartikler er aldersgrensen 12 år.

NB! Det betyr altså at man være minst 12 år for å ha lov til å holde stjerneskudd.

Stjerneskuddene skal være merket med kategori og aldersgrense.

Ifølge brannvesenet, holder stjerneskudd som brenner, mellom 400 og 1000 grader. Dette er varmere enn et bål. Det skal bare brukes utendørs. Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) anbefaler at det holdes på strak arm, i ro og i god avstand til andre mennesker.

Dersom flere stjerneskudd i bunt tennes samtidig, kan det bli store flammer som slår tilbake i hånda. Derfor bør stjerneskudd bare tennes ett og ett av gangen, skriver de.

Hvilke fyrverkerityper er lov å bruke?

Du kan se oversikt over hvilke fyrverkerityper det er lov å bruke i Norge, og flere detaljer om disse typene, i forskrift om pyrotekniske artikler.

Det er lov med:

 • Bakkebatterier og kombinasjonsbatterier (Batteries and combinations)
 • Bengalsk ild, bengalske fakler (Bengal flames)
 • Bengalske fyrstikker (Bengal sticks)
 • Fontener (Fountains)
 • Ildbeger (Mines)
 • Romerske lys (Roman candles)
 • Effektrør (Shot tubes)
 • Stjerneskudd (Sparklers)
 • Soler (Wheels)

Hurra, gjort en kjempedeal på fyrverkeri i Sverige?

- Glem det!

Det er faktisk ikke lov til å ta med seg eller netthandle fyrverkeri fra Sverige eller andre land, ikke om du ikke har spesiell tillatelse:

For å kunne gjøre det, må du ha en løyve utskrevet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Og for å få dette løyvet, må du ha et kompetansebevis fra Norsk brannvernforening. Du kan lese mer om reglene for kjøp av fyrverkeri i utlandet hos Tollvesenet.

Styr unna ulovlig fyrverkeri

DSB forteller at dette er fyrverkerityper som det ikke er lov å bruke i Norge:

Pinneraketter: Raketter med styringspinne, såkalte pinneraketter, har vært forbudt siden 2008. Disse er både ulovlige å selge og kjøpe. Også fyrverkeri som likner leker er forbudt. Dette har ført til at personskader og materielle skader ligger på et lavere nivå nå enn før innføringen av forbudet.

Nødbluss/nødraketter: Det er ikke lov å sende opp nødraketter og nødbluss på nyttårsaften eller andre dager, med mindre man er i nød.

Andre typer fyrverkeri: Det er heller ikke lov med bakkebatterier over en kilo kruttvekt og sammenstilte batterier. Fyrverkeri som likner på leker, som for eksempel små tanks, er også forbudt å selge. Kinaputter er også forbudt.

Kinesiske lanterner: Det er lov å tenne og sende opp kinesiske papirlykter/lanterner i Norge, men både brannvesenet og hovedredningssentralene er ikke glade i lyktene på grunn av brannfare, og fordi de kan oppfattes som nødbluss. Det advares spesielt om bruk av disse i trehusbebyggelse. I enkeltkommuner er det lagt ned forbud mot bruken, det gjelder blant annet Oslo, Larvik og Ålesund.

Fyrverkeri som likner leketøy: Pyrotekniske artikler som kan forveksles med leketøy, for eksempel små tanks, er forbudt i Norge.

Sjekk dette før du kjøper!

Alt fyrverkeri som selges i Norge skal være godkjent. Det skal være påtrykt et godkjenningsnummer som består av bokstavene DSB etterfulgt av en tallkode. Godkjenningen skal sikre at fyrverkeriet opptrer som forutsatt ved bruk og ikke gjør skade på personer og eiendom.

DSB forteller at det skal være norsk bruksanvisning og at fyrverkeriet skal være CE-merket. I tillegg skal den norske importørens adresse stå på pakken.

Det kan kun selges fra godkjent salgslokale, og det er ikke lov å selge fyrverkeri på dørene eller fra ikke-godkjente salgslokaler.

Brannkonstabel Christian Hiorth fra Asker og Bærum brannvesen viser deg hvordan du trygt tenner fyrverkeri med vernebriller og tennstav! Vis mer

- Bruk fyrverkeri riktig!

DSB oppfordrer alle til å bruke beskyttelsesbriller for å unngå øyeskader. Beskyttelsesbriller deles ut gratis eller selges for en billig penge der du kjøper fyrverkeri.

I fjor registrerte DSB 55 uhell med fyrverkeri, som medførte personskader på fingre, ansikt, hørsel, øyne eller andre kroppsdeler.

Ni av dem var alvorlige øyeskader.

Her er DSBs tips for riktig bruk av fyrverkeri:

 • Sørg for at bakkebatteriet står trygt og støtt, pakk gjerne rundt med snø hvis det finnes.
 • Les bruksanvisningen og følg rådene for sikker avstand ved oppskyting.
 • Bruk beskyttelsesbriller for å unngå øyeskader.
 • Tenn aldri lunta to ganger. Hvis den ikke tenner første gang, vent 30 minutter, dynk med vann og lever tilbake til forhandler.

Slik bruker du stjerneskudd riktig:

 • Stjerneskudd skal bare brukes ute.
 • Ikke bunt flere stjerneskudd sammen – da kan det bli store flammer som slår tilbake i hånda.
 • Hold det på strak arm, i god avstand fra andre mennesker.
 • Ikke vift foran ditt eget eller andres ansikt.
 • Bruk beskyttelsesbriller for å unngå gnister i øynene.

Sist oppdatert 30. desember 2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer