Pass huden i solen

Sommersolen frister vinterbleke kropper. Men vær forsiktig. Årlig rammes omtrent tusen nordmenn av føflekkreft.

Publisert
Sist oppdatert

Hvert år rammes cirka tusen nordmenn av føflekkreft. I 2004 var det, ifølge tall fra Kreftregisteret, 475 menn og 535 kvinner som fikk diagnostisert føflekkreft i Norge.

Solingsvaner- Vi tror, og er ganske sikre på, at det er vår solingsatferd og solingsvaner som påvirker risikoen for denne sykdommen. Dess mildere klima og mer sol, desto mer eksponerer vi oss for sola, sier Trude Robsahm i Kreftregisteret.

Det er temperatur og sol som er nøkkelfaktorene. I tillegg påvirkes risikoen av hudtype og hvorvidt vi overeksponerer oss, så vi blir brente.

- Vær varsom. Særlig i begynnelsen av sommeren, ved feriestart og etter lengre perioder med dårlig vær eller opphold i ferien, når huden er lys og ekstra følsom, sier Robsahm.

Solkrem, bruk av lette plagg, pauser fra solen og å unngå forbrenning er også viktig. Ifølge Kreftregistrert kan det se ut som om kvinner i større grad enn menn viser varsomhet. Barn må være spesielt forsiktige i solen. De er særlig følsomme for solskader.

Færre i nordVi har sett en stabilisering i forekomst av føflekkreft de siste 15 årene. I femårsperioden 1990-1994 var det 14,9 menn og 16,0 kvinner per 100000 som fikk føflekkreft. I 2000-2004 var det 14,3 menn og 15,6 kvinner per 100 000.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer