Pass opp!

Disse prøver å lure deg. Men Aira Planting gikk ikke på.

Slik kan et ferskt svindelbrev fortone seg. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Slik kan et ferskt svindelbrev fortone seg. Foto: Synne Hellum Marschhäuser Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pass opp for lotterisvindel på norsk, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding i dag.

Utenlandske lotterisvindlere går nemlig stadig nye veier i forsøk på å få tak i pengene dine. Nå sender de også ut svindelbrev på norsk.

Forbrukerombudet mottar daglig spørsmål fra folk som har mottatt e-post eller brev der det står at de har vunnet store premier i utenlandske lotterier. Dette er ren svindel, iverksatt av svindlere med tilknytning til Nigeria og andre vestafrikanske land.

Les også: Fått denne eposten? Ligg unna, det er et virus!

Dukket opp i høst

Til nå har svindelbrevene vært på engelsk, men den siste tiden har Forbrukerombudet sett flere eksempler på brev der svindlerne har forsøkt å oversette meldingene sine til norsk.

- Dette har dukket opp nå i høst. Tidligere har brevene stort sett vært på engelsk, sier seksjonssjef Frode Elton Haug i Forbrukerombudet.

En av DinSides lesere, Aina Planting, har mottatt et slikt brev. Hun fikk et personlig brev i postkassa, med fullt navn og adresse. I brevet står det at hun har vunnet 887.510 euro i cash, og avsenderen er oppgitt å være Coca-Cola Bonanza. Brevet ble sendt fra Madrid - hele veien til Florø.

Prøver fremdeles på svindel

Dårlig språk

Brevene er gjennomgående preget av dårlig norsk. Forbrukerombudet antar at svindlerne har brukt oversettingsverktøy på Internett, som for eksempel fra Google.

- Forhåpentligvis gjør det dårlige språket sammen med det lite troverdige budskapet at de fleste forbrukere fatter mistanke og skjønner at dette er ren svindel, sier Haug i forbrukerombudet.

Dette kan Planting bekrefte.

- For at jeg skulle trodd at jeg hadde vunnet en pengepremie, måtte brevet sett mer profesjonelt ut, og premien måtte ha vært lavere. Hadde det stått at jeg hadde vunnet 1.000 eller 10.000 kroner, hadde jeg blitt mer overbevist. Dessuten hadde jeg antageligvis ikke fått et brev i postkassa hvis det hadde vært ekte, sier Planting til DinSide.

For å advare og informere alle dem som har spørsmål om falske lotterier, har Forbrukerombudet samlet en rekke eksempler på slike svindelbrev i et «svindelgalleri». Her kan du også se de siste eksemplene på «norske» lotteribrev.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer