Gi bort brukt julegave

- Pass på at bruktgaven ikke er noe du har fått av mottakeren tidligere

Nå oppfordres du til å gi bort brukte ting som julegave, men pass på fallgruvene som følger med slikt gjenbruk.

GJENBRUKSGLEDE: En brukt julegave kan gi vel så mye glede som en ny. Finn.no har gående en reklamekampanje, hvor de understreker nettopp dette. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix.
GJENBRUKSGLEDE: En brukt julegave kan gi vel så mye glede som en ny. Finn.no har gående en reklamekampanje, hvor de understreker nettopp dette. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Nestekjærlighet er en viktig del av juletiden, nå også ved å legge brukte julegaver under treet.

Markedsplassen Finn.no har blant annet en reklamekampanje i år, hvor de oppfordrer folk til å finne årets julegaver hos dem.

- Aksepten for å tenke og handle brukt har økt de siste årene. At denne trenden også inntar julegavemarkedet, er positivt, både for lommeboken og miljøet, sier informasjonsansvarlig Kristine Eia Kirkholm.

Du kan også finne ting og tang hjemme du ikke bruker, som du kan gi videre. Kanskje har du noen ubrukte gavekort liggende, for eksempel?

- Gi bruktgaver med mening

Kirkholm erkjenner at det gjerne krever mer tid å jakte bruktkupp til julaften, men at en slik gave samtidig utstråler at du kjenner mottakeren godt.

En brukt gave kommer kanskje med en spennende bakgrunnshistorie, og, ikke minst, er gjenbruk bra for miljøet.

Dag Slettemeås, forsker ved SIFO.

 
Foto: Eivind Røhne.
Dag Slettemeås, forsker ved SIFO. Foto: Eivind Røhne. Vis mer

Dag Slettemeås er forsker ved Forbruksforskningsinstituttet (SIFO) og har blant annet bidratt til en rapport om delingsøkonomi.

Han ser at det har skjedd en endring over tid, der nye ting erstattes av opplevelser, hjemmelagde og brukte gaver. Det er likevel viktig at det ligger en klar mening bak gjenbruksgaven.

- Det er uheldig dersom det ser ut som om giveren kun har «ryddet i skapene» hjemme, sier Slettemeås.

Dessuten bør gavene være i god stand, og, for all del, pass på at bruktgaven ikke er noe du har fått av mottakeren ved en tidligere anledning, råder SIFO-forskeren.

Kan bytte brukt

For mange er det en barriere å gi brukte ting i julegave, siden mottakeren ikke har returrett, ifølge Kirkholm i Finn.no.

Bruktkjeden Fretex har også sine reklamekampanjer hvor de oppfordrer til å gi bort brukte leker i julegave og redesigne gamle ting som videre legges under juletreet.

Fretex har i tillegg ti dagers åpent kjøp, samt at de selger gavekort, slik at mottakerne selv kan velge hva de vil ha. Det kan, derimot, oppstå andre problemer når gavene er såpass unike.

- Kjøper du en genser hos oss i feil størrelse, er den vanskelig å bytte til en likeens som passer, sier kommunikasjonssjef Trine Gjermundbo.

Hun mener likevel at en bruktgave som ikke passer, åpner mulighetene for å finne andre gjenbruksskatter.

Kombinasjon av gammelt og nytt

Fretex har ikke tall på hvor mye av desembersalget deres som er julegaver, men merker at det selges en del festklær og julepynt.

Kristin Hareide, som er ansvarlig for Fretex-butikkene, har sett en oppsving i varesalget fra redesignavdelingen i julemåneden, blant annet av olabukseslipsene og -sløyfene deres.

Bruktkjeden anbefaler deg også å tenke nøye gjennom hva julegavemottakeren vil sette pris på, og gjerne kombinere noe brukt med noe nytt.

- En brukt kopp med favoritten eller en brukt bok med invitasjon til en forestilling, foreslår Gjermundbo.

- Nytt vil fortsatt dominere

Slettemeås i SIFO framholder at det er en klar fordel med gjenbruksgaver med tanke på miljø og etikk.

- Et av målene med delingsøkonomien, er å utnytte ressursene i samfunnet slik at de forblir i økonomien lengst mulig, samtidig som råvarebruken og produksjonsutslippene blir redusert, sier forskeren.

Han påpeker, derimot, at vårt kapitalistiske system er avhengig av at det produseres og kjøpes nye ting.

Dermed er ikke gjenbruk godt nok ivaretatt av dagens økonomiske system.

Det kan tenkes at bruktgaver blir mer populært over tid, tror Slettemeås. Men kjøp av nye gjenstander forblir nok dominerende.

- Black Friday og fulle butikker søndagene før jul, viser dette, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer