Skattemeldingen 2018

Pass på dette før du leverer skattemeldingen

Se over vår sjekkliste før leveringsfristen 30. april.

SJEKK TALLENE: Selv om skattemelding kan virke komplisert, kan du komme langt med å sammneligne tallene med de i årsoppgavene og dobbeltsjekke at alle fradrag er kommet med. Foto: Per Ervland
SJEKK TALLENE: Selv om skattemelding kan virke komplisert, kan du komme langt med å sammneligne tallene med de i årsoppgavene og dobbeltsjekke at alle fradrag er kommet med. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden 4. april har skattemeldingen vært tilgjengelig for i alt 4,9 millioner nordmenn, hvorav 3,6 millioner nordmenn mottok skattemeldingen digitalt.

Én dag før fristen for levering er det fortsatt rundt 400.000 nordmenn som ikke har åpnet skattemeldingen sin.

- Alle bør bruke en halv time på å sjekke skattemeldingen og se om det er noe som mangler. Det kan like gjerne være at du har gått glipp av en fradrag, som at du har ekstra inntekter eller formue å føre opp, sier divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal til Dinside.

Har du ennå ikke sjekket over tallene, bør du altså ta deg tid til dette - med hjelp av våre gode tips. Hvis ikke risikerer du å gå glipp av flere tusen kroner i tilbakebetalte skattepenger.

#1: Hva betyr postene?

For mange er det å se over skattemeldingen som å prøve å lese et dokument på et språk man ikke forstår. Men det er en del hjelpemidler som gjør det å sjekke skattemeldingen enklere.

Leveringsfrist 30. april - men ...

  • Er du personlig skatteyter, er fristen for levering av skattemeldingen 30. april, mens selvstendig næringsdrivende har frist 31. mai.
  • Gjør du ingen endringer trenger du heller ikke å gå inn og levere. Skattemeldingen regnes da som levert. Selvstendig næringsdrivende må levere skattemeldingen.
  • Selv om fristen for levering av skattemeldingen er 30. april kan man i tre år etter fristen gå inn og gjøre endringer i skattemeldingen. Ifølge Skatteetaten ble det gjort cirka 75 000 slike endringer etter skatteoppgjøret og fram til desember for inntektsåret 2016.

Sliter du for eksempel med å forstå hva de forskjellige postene egentlig viser av tall, kan du gå til Skatteetaten og få svar.

Her kan du enten søke opp et emne for å finne ut hvilken post du skal føre opplysninger inn i, eller søke opp hva de forskjellige postene betyr.

#2: Finn frem årsoppgavene

Gjennom året mottar du en rekke årsoppgaver fra bank, forsikringsselskap og andre du betaler penger til, som barnehage og SFO. I tillegg skal du få en sammenstilling av inntekter og forskuddstrekk fra arbeidsgiver, som vanligvis kommer i januar.

Noen av disse årsoppgavene får du i posten, andre må du logge inn for å se, for eksempel i nettbanken din.

Selv om disse tallene skal være forhåndsutfylt på skattemeldingen din, er det slett ikke alltid at alle tall kommer med.

Du bør derfor gå gjennom og sammenligne at tallene i skattemeldingen stemmer med tallene i årsoppgavene.

#3: Få med alle fradragene

Fradrag på skatten kan til sammen utgjøre store summer, dermed er det viktig å sjekke over om du har fått med deg de du har krav på.

Og selv mindre fradrag kan utgjøre noen hundre- eller tusenlapper.

De store fradragene finner du gjerne ved å bruke Skatteetatens fradragsveileder, hvor du plotter inn om du har barn, lang reisevei til jobb og lignende. Her får du opp hvilke fradrag du normalt vil ha krav på. Deretter kan du gå over skattemeldingen og sjekke at samtlige fradrag som kommer opp i fradragsveilederen, faktisk er kommet med.

Har du eksempelvis barn som går fulltid i barnehage, uten at maks foreldrefradrag er kommet med på skattemeldingen, kan du ifølge smartepenger.no gå glipp av 5.750 kroner i fradrag om du ikke fører dette opp.

Husk og at enkelte fradrag ikke føres opp automatisk, som fradrag av kostnader ved refinansiering av lån. Dette kan for eksempel være utgifter til ny takst eller etableringsgebyr i banken, som skal føres opp under post 3.3.1.

#4: Dette er nytt i skattemeldingen

Fra og med skatteåret 2018, som skattemeldingen du skal levere 30. april gjelder for, er det innført en del nye regler det er greit å være klar over.

Den såkalte «AirBnB-skatten» er en av nyheten, der du altså skatter av korttidsutleie av boligen din. Her kan du lese mer om flere av de nye skattereglene som nå gjelder.

Det er også greit å være klar over at utleie av flere deler av boligen din samtidig kan skape skattekrøll.

#5: Pass på sparefradragene

Sparer du i BSU, IPS eller AKS, kan samtlige av disse spareformene gi deg skattefordeler.

Vær obs på at du for å få det gunstige BSU-fradraget må du ha tjent minst 74.650 kroner. Har du spart 25.000 kroner, får du 5.000 kroner igjen på skatten.

#6: Gift eller samboer? Dobbeltsjekk disse tallene

Både samboere og endel ektefeller kan gjøre skattegrep som gir langt høyere beløp igjen på skatten.

Samboere som har felles gjeld bør gå over tallene og fordele gjeld og gjeldsrenter seg imellom. Her kan du lese mer om hvordan man går frem for å fordele dette på en gunstig måte.

Når det gjelder ektefeller, er det spesielt i tilfeller der den ene har svært lav inntekt, at man kan gjøre smarte skattegrep.

I denne artikkelen kan du lese eksempler på slike skattegrep.

#7: Datoer for restskatt eller penger til gode

Selv etter å ha gått over tallene og lagt inn alt av fradrag, er det enkelte av oss som rett og slett har betalt for lite skatt i 2018 og dermed må betale restskatt tilbake til staten.

Hvis du betaler restskatten innen 31.mai slipper du renter på restskatten. Frist for å betale restskatten er 3 uker etter at du mottok skatteoppgjøret.

Beløp på over 1.000 kroner deles i to like deler. Da vil du altså få to fakturaer av Skatteetaten.

Første mulige dato for utbetaling om du derimot har penger til gode, er 20. juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer