Forskudd på arv

Pass på dette ved forskudd på arv

Har du kontroll på reglene for forskudd på arv? Selger du noe du arver, risikerer du å måtte betale skatt på det du tjener på salget.

FAMILIEFEIDE: Det kan lett oppstå konflikt mellom arvinger etter din død dersom du har gitt arv til enkelte på forskudd. Derfor er det viktig å dokumentere dette, ifølge advokatene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FAMILIEFEIDE: Det kan lett oppstå konflikt mellom arvinger etter din død dersom du har gitt arv til enkelte på forskudd. Derfor er det viktig å dokumentere dette, ifølge advokatene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du ett barn som prøver å komme seg inn på boligmarkedet, og ett annet som allerede eier bolig, men som trenger penger til å pusse opp badet?

Da kan du hjelpe dem ved å gi forskudd på arv.

– Ettersom boligprisene har økt, har det blitt vanligere å gi arveforskudd, sier Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB.

Av de foreldrene som velger å gi barna et enkeltbeløp, opplever banken at dette ofte brukes på kjøp av første- eller andregangsbolig. Sjeldnere brukes forskudd på arv til å betale ned lån. ​

Det er, derimot, ikke slik at du alltid kan gi arveforskuddet til hvem du vil, når du vil, uten å ta hensyn til arveregler og andre arvinger.

Du kan også arve skatt

For det første, det er per i dag ingen arveavgift, uansett beløp og om arven blir fordelt før eller etter et dødsfall.

Til tross for dette, er det ikke sikkert du unngår skatt helt.

Andreas Poulsson, advokat i Codex AS.
Andreas Poulsson, advokat i Codex AS. Vis mer

– Hvis du arver eiendeler som giver kan selge uten skatt, kan du også selge dem videre skattefritt, sier Andreas Poulsson, advokat hos Codex.

Men dersom et salg av en eiendel hadde utløst gevinstskatt fra givers side, vil du også arve giverens «skatteposisjon».

Dette betyr at du må betale skatt på det du eventuelt tjener på salget dersom den du har arvet fra ville måttet betale skatt om han hadde solgt det.

– I disse tilfellene var det som regel mer gunstig å betale arveavgift enn å bli gevinstbeskattet, slik reglene er nå, sier Poulsson.

Arveavgiften ble fjernet 1. januar 2014 – og i stedet kom reglene med gevinstbeskatting.

Poulsson råder til å investere forskudd på arv i varige verdier og ikke bruke dette på forbruk.

Pass på pliktdelsarv

En av fordelene ved å gi arv på forskudd, er at du i større grad kan bestemme til hva og hvem arven går.

Trude Stormoen, advokat i Langseth.
Trude Stormoen, advokat i Langseth. Vis mer

På den andre siden, kan en ulempe være at det blir splid mellom arvingene, hvis du for eksempel gir større verdier til enkelte arvinger.

Advokat Trude Stormoen i Langseth advokatfirma ber deg derfor passe på at arveforskudd blir godt dokumentert og at du må passe på å følge det loven sier om pliktdelsarv.

«Pliktdelsarv» er den arven barn og barnebarn av den avdøde har lovmessig krav på.

Dette utgjør som regel to tredeler av formuen, men det finnes beløpsbegrensninger.

Uskiftet bo begrenser også

Er ektefellen din død, sitter du gjerne i såkalt «uskiftet bo». Det vil si at du som lengstlevende ektefelle overtar formue, eiendeler og gjeld, mens arveoppgjøret med avdødes arvinger blir utsatt.

Dersom boet ikke blir gjort opp før du dør, deler arvingene etter deg og ektefellen all arven.

Sitter du i uskiftet bo, kan du ikke gi arveforskudd uten videre, påpeker Stormoen. I så fall kan andre arvinger også kreve tilsvarende forskudd på arv.

UMIDDELBART ELLER UTSATT ARVEOPPGJØR?: Om du sitter i uskiftet bo etter at ektefellen din har dødd, må du være forsiktig med å gi forskudd på arv. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
UMIDDELBART ELLER UTSATT ARVEOPPGJØR?: Om du sitter i uskiftet bo etter at ektefellen din har dødd, må du være forsiktig med å gi forskudd på arv. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Du MÅ imidlertid ikke sitte i uskiftet bo dersom du ikke vil:

Arveoppgjøret etter en avdød ektefelle kan også gjøres mens gjenlevende ektefelle er i live. Da vil gjenlevende ektefelle få sin del av arven samt sin del av en eventuell felles formue.

Dersom arveoppgjøret tas slik – altså at «boet blir skiftet» – vil andre arvinger samtidig få sin andel av arven etter avdøde.

Er det arv eller gave?

Det kan være greit å avklare om forskuddsarven skal trekkes fra et seinere arveoppgjør, eller om det skal anses som en gave som ikke skal avkortes, ifølge Poulsson i Codex advokater.

For eksempel vil et forskudd på arv kunne tilgodese ett barn framfor et annet, dersom det ikke trekkes fra dette barnets del når resten av arven blir fordelt.

– Er du gift, er arv og forskudd på arv verdier du kan holde utenfor delingen ved et eventuelt samlivsbrudd, legger Poulsson til.

Dette er en annen grunn til at dokumentasjon på hva arveforskuddet går til er viktig.

Verdiendring på arvegods

Poulsson erfarer mye av det samme som Folkvord i DNB, at forskudd på arv ofte blir brukt til boligkjøp og -oppussing.

Hvis du etterlater en hytte eller annen gjenstand som flere arvinger ønsker, kan det være greit å ha avklart hva som skal skje med denne eiendelen på forhånd.

– Dette kan du også spesifisere i et testamente, men du har større handlefrihet i levende live, sier advokaten.

Det kan imidlertid oppstå uklarheter hvis hytta er gitt som forskudd på arv, men så har verdien av den steget innen det endelige arveoppgjøret. Dette er særlig et problem dersom verdistigningen har vært stor.

– Slike forhold er det også viktig å gjøre klare på forhånd, og som arvelater står du i stor grad fri til å bestemme hvordan fordelingen skal skje, sier Poulsson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer