Nav

Pass på dette

- Du kan risikere å få restskatt ved neste skatteoppgjør.

PASS PÅ: Nav oppfordrer deg til å sjekke skattekortet for å unngå å bli trukket for lite og få restskatt. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
PASS PÅ: Nav oppfordrer deg til å sjekke skattekortet for å unngå å bli trukket for lite og få restskatt. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis man mottar utbetalinger fra Nav er det flere ting man må huske på. Tirsdag kom Nav med en rekke informasjon om skattetrekk på utbetalinger.

Om du får redusert overgangsstønad ber etaten deg sjekke dette:

- Du bør passe på at du blir trukket etter prosenttrekket på skattekortet. Hvis ikke, kan du risikere å bli trukket for lite i skatt og få restskatt ved neste skatteoppgjør.

For å sikre korrekt skattetrekk på overgangsstønaden, blir enslige forsørgere med mindre enn 50 prosent overgangsstønad trukket etter prosenttrekket på skattekortet, mens de med mer enn 50 prosent trekkes etter tabelltrekket på skattekortet.

Nav får skattekortet fra Skatteetaten, så du trenger ikke å levere det inn, men om du mottar overgangsstønad bør du sjekke hvordan du blir trukket i skatt.

Flere alternativer

Hvis du har et tabellkort kan Nav trekke skatt etter tabell, men da må det være et registrert tabelltrekk for den aktuelle pengestøtten du mottar.

- Alternativt at prosenttrekk er registrert for andre pengestøtter fra Nav, og tabelltrekk er registrert i koden «Hovedinntekt». På arbeidsavklaringspenger eller dagpenger trekker vi alltid etter tabell.

Hvis du ønsker at Nav skal trekke etter tabell på pensjonen din, må skattekortet ditt vise trekkoden «Pensjon fra NAV». Da vil Nav trekke 30 prosent skatt på pensjonen til du har fått et nytt skattekort for pensjon.

Du må kontakte Nav om du ønsker å endre hvilken del av skattekortet som brukes når det trekkes skatt.

Automatisk overføring

Det kan også være lurt å endre skattekortet ditt, om det har oppstått endringer i livssituasjonen din som har en betydning for beregningen av skatt.

- For eksempel hvis du synes skatten er for høy fordi du har hatt en vanlig arbeidsinntekt, men nå får en pengestøtte fra Nav. Endringer i skattekortet blir automatisk overført til Nav.

Hvis du har registrert en endring etter pengene er sendt ut fra Nav, vil det nye skattekortet først gjelde ved neste utbetaling.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer