Pass på fødselsnummeret ditt!

Fødselsnummeret ditt er unikt, og du beholder det selv etter at du er død. Stadig flere private selskaper ber om ditt fødselsnummer når du vil inngå avtaler med dem. Men har de egentlig lov til å kreve det?

Pass på fødselsnummeret ditt!
Publisert

Du har sikkert opplevd det. Stadig flere er interessert i å få tak i fødselsnummeret ditt, blant annet har det blitt helt vanlig at du må oppgi det når du skal skaffe deg lånekort hos den lokale videoforhandleren.

I Norge får hver person tildelt sitt eget fødselsnummer ved fødselen. Selv om mange har samme fødselsdag, har alle sitt eget nummer. Dette har vi uendret hele livet. Fødselsnummeret ditt er altså unikt, og består av en tallrekke på elleve sifre. Først kommer fødselsdatoen din i tall, deretter fem tilleggssifre, som er personnummeret ditt.

De tre første av disse sifrene er individnummeret ditt, hvorav det siste tallet forteller omverdenen om du er gutt eller jente, (oddetall = gutt, partall = jente). De to siste sifrene i fødselsnummeret ditt er kontrollsifre, og kan beregnes matematisk ut fra de første ni sifrene.

Hvorfor bør du ikke gi fra deg fødselsnummeret?

I og med at det bare er du som har den tallkombinasjonen som utgjør fødselsnummeret ditt, er fødselsnummeret en perfekt identifikasjonskilde. Hvis noen derimot kun har navnet ditt og fødselsdatoen, vil de ofte finne flere personer, spesielt om du heter Andersen eller Hansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.