Pass på føflekkene

Kreft i føflekkene er en svært farlig kreftform som stadig øker i Norge. Mozon gir deg råd om hvordan du kan forebygge føflekkreft.

Publisert
Sist oppdatert

I løpet av de siste tretti årene har antall pasienter med føflekkreft blitt fordoblet hvert tiår.

Man regner med at over 1.000 nordmenn i løpet av året vil få denne diagnosen. Men heldigvis vil en tidlig diagnose og behandling gi en langt større mulighet for å overleve sykdommen.

Solens stråler får i all hovedsak skylden for utviklingen av kreft i føflekkene. Mennesker med mange føflekker og de med lysømfintlig hud er mest utsatt.

Mye tyder på at uregelmessig og sterk soling er langt farligere enn jevnlig og forsiktig eksponering for solen.

Er du i risikosonen?
Disse faktorene øker risikoen for at du vil utvikle kreft i føflekkene:

- Føflekkreft i familien
- Lys hud, blondt eller rødt hår og lyse eller blå øyne
- Du blir lett solbrent og sjelden brun
- Du ble solbrent som barn
- Du har et svekket immunforsvar

Sjekk deg selv
Føflekkreft er ofte lett gjenkjennelig og kan påvises ut ifra utseendet. Her er de mest typiske tegn på kreft i føflekkene:

- Føflekker som endrer form eller farge
- Uklar avgrensning av føflekken
- Ujevne farger
- Føflekker som lett blør eller gjør vondt

I tillegg bør du sjekke alle føflekker som har en størrelse over 5 millimeter. For deg som er i risikosonen for føflekkreft anbefales det å sjekke føflekkene hos lege en gang i året.

Slik forebygger du føflekkreft:

1) Unngå solen
Sollys er sunt og bidrar til sindets munterhet. Men du bør unngå direkte sollys i timene midt på dagen

2) Sjekk medikamenter
Spør legen din om du tar noen medisiner som kan øke sensitiviteten for sollys. Noen medisiner, inkludert alternativ medisin kan påvirke huden din slik at du lettere får solforbrenning.

3) Solkrem
Bruk solkrem med faktor 15 eller høyere om du skal oppholde deg i solen. Smør deg inn før du eksponeres for solen og husk at virkningen av solkremen ikke varer evig.

4) Behold klærne på
En stor sommerhatt og lyse ledige klær gir god beskyttelse mot solbrenthet og kan være kjøligere enn bar hud. Husk også solbriller med UV-beskyttelse.

5) Pass på barna
Når man blir solbrent som barn øker risikoen dramatisk for forskjellige former for hudkreft senere i livet. Lys barnehud må holdes unna direkte sol midt på dagen og smøres godt med høy solfaktor.

6) Dropp solarium
Solarium er en populær snarvei til brunfargen og brukes av mange særlig i vintermånedene. Overdreven soling skader huden, enten det er på stranden eller i helsestudio.

 

Mozon.no, 03.07.2003

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer