Svindel på nett

Pass på her

Mange biter på denne svindelen.

SJEKK: Ikke ta alle interne e-poster for god fisk. Spesielt et e-postemne skal være veldig effektivt. Foto: Shutterstock/NTB
SJEKK: Ikke ta alle interne e-poster for god fisk. Spesielt et e-postemne skal være veldig effektivt. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svindelforsøk kommer i nærmest alle former og fasonger. At uærlige sjeler også gir seg ut for å være fra arbeidsgiver, er heller ikke nytt, men spesielt en type er særlig effektiv, skal vi tro sikkerhetsselskapet KnowBe4.

Mange biter på

De har undersøkt de mest populære e-post-emnene som ble klikket på i phising-tester i andre kvartal i år.

Halvparten av disse hadde emner relatert til HR og informasjon fra personalavdelingen, og handlet for eksempel om oppdaterte ferieretningslinjer eller en planlagt prestasjonsgjennomgang.

- De fleste skjønner nå at hvis du mottar en melding som bekrefter en bestilling du aldri har lagt inn, eller en melding der det står at du nettopp har vunnet noe, så bør du ikke klikke på lenker eller vedlegg. Men hva om avsenderen er personalavdelingen og det handler om en kommende resultatgjennomgang? Da kan det være mye vanskeligere å la være å klikke, sier sikkerhetsekspert Jelle Wieringa i KnowBe4 i en pressemelding.

Påvirke jobben

Selskapet påpeker at e-poster som gir seg ut for å være interne, ofte er effektive, da utelatt svar faktisk kan påvirke den ansattes jobb.

- Mer enn 80 prosent av organisasjoners datainnbrudd kan spores tilbake til menneskelig feil. Derfor er opplæring i sikkerhetsbevissthet så viktig. Opplæring gjør ansatte i bedre stand til å raskt gjenkjenne en mistenkelig e-post, selv om den ser ut til å komme fra en intern kilde. Det å ta en pause før man klikker, et lite øyeblikk der man stopper opp og vurderer e-posten, er et kritisk og ofte oversett element i sikkerhetskulturen, som kan redusere risiko for svindel betydelig, sier Wieringa.

Svindler arbeidssøkere

Svindel relatert til jobb, skjer også i andre varianter. Nylig skrev DinSide om at falske jobbutlysninger nå er i fremmarsj i flere land. Det har ikke vært spesielt utbredt her til lands, men det har skjedd.

- Vi ser bare noen få tilfeller av svindel på Finn jobb, men det er svært lite utbredt innenfor jobb, så både kunder og kandidater kan føle seg trygge på markedsplassen. Vi er kjent med at svindel er en større utfordring i andre land, men vi opplever ikke at dette er en stor utfordring i det norske stillingsmarkedet, fortalte Christopher Ringvold, leder for Finn jobb til DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer