Dyrt om verdisaker stjeles fra bussens lasterom

Pass på hva du legger i lasterommet

Nordmann frastjålet kamerautstyr for 60.000 kroner. Reiseforsikringen gir han ingenting tilbake.

NULL KONTROLL: Du kan ikke følge med på verdigjenstander du legger under bussen. Nettopp derfor skal du ta dem med inn på bussen, ellers får du ingenting fra forsikringen om de forsvinner. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NULL KONTROLL: Du kan ikke følge med på verdigjenstander du legger under bussen. Nettopp derfor skal du ta dem med inn på bussen, ellers får du ingenting fra forsikringen om de forsvinner. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Reiseforsikring er på ingen måte noen «idiotforsikring». Lista over hva du ikke kan gjøre på tur er nemlig lang.

Kort fortalt handler det blant annet om å være forsiktig med verdisakene dine. Passer du ikke godt nok på dem kan forsikringsselskapet ditt beskylde deg for å ha vært «grovt uaktsom», og nekte å utbetale et rødt øre om de forsvinner.

Dinside har blant annet fortalt historier om nordmenn som straffes for å glemme igjen verdisaker, legge verdisaker bak hotellresepsjonen og ikke bruke hotellrommets safe.

Her har du enda en ting du ikke må gjøre: Legge verdisaker i bussens lasterom.

Veske forsvant på flybuss

I fjor høst skulle en nordmann fly hjem fra en ferietur på Kreta. Han tok en flybuss bestilt av reiseselskapet hans, og la bagasjen i lasterommet under bussen.

Da bussen ankom flyplassen, etter å ha vært innom et annet hotell også, skulle bagasjen deles ut. Nordmannen fikk én av sine kolli, så én til, men den tredje var forsvunnet.

Dette var en mindre veske med kamerautstyr for hele 60.000 kroner, ifølge mannen. Noen hadde tydeligvis stjålet den.

Mannen hadde reiseforsikring, og ba forsikringsselskapet om hjelp. Men de ville ikke erstatte en eneste krone, fordi de mente han ikke hadde passet godt nok på verdisakene sine.

Derfor får han ingenting

Saken rulles opp i Finansklagenemnda. Han tok saken sin dit for å prøve å få hjelp. Men det får han ikke.

Loven gir lov

  • Både vilkårene i forsikringen din og forsikringsavtaleloven styrer hva du kan forvente å få tilbake fra forsikringsselskapet ditt.
  • «Har sikrede forsettlig fremkalt forsikringstilfellet, er selskapet ikke ansvarlig» sier lovens paragraf 4-9, og fortsetter:
  • «Har sikrede ved annen forsikring enn ansvarsforsikring grovt uaktsomt fremkalt forsikringstilfellet, kan selskapets ansvar settes ned eller falle bort»

«Risikoen for tyveri av verdisaker fra offentlig transportmiddel er generelt stor» skriver nemnda i vedtaket.

De mener det ikke spiller noen rolle at det var en flybuss fra en seriøs reiseoperatør. Blant annet stoppet bussen en halvtime ved det andre hotellet på vei til flyplassen, og nemnda mener mannen burde tatt med seg verdisakene inn i bussen.

«Slikt utstyr kan ikke etterlates ubeskyttet i et lasterom i et transportmiddel. Etter dette mener nemnda sikrede har utvist grov uaktsomhet i dette tilfellet» konkluderer nemnda, og mannen er fortsatt 60.000 kroner fattigere.

Med andre ord: Ta med deg verdisakene inn på bussen. Uansett om det er en flybuss i Syden eller Sørlandsekspressen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer