Pass på mobilbruken i ferien

Ikke alle land omfattes av operatørenes surfepakker, og da kan det fort bli dyrt.

Er du i feil land kan feriebudsjettet fort gå i minus etter litt mobilsurfing. Foto: Colourbox/All Over Press
Er du i feil land kan feriebudsjettet fort gå i minus etter litt mobilsurfing. Foto: Colourbox/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å bruke mobilen til å surfe er vanligvis ganske gøy, men har du vært på utenlandsferie forsvinner godfølelsen fort når du får se regningen.

For selv om operatørene selger Norden-pakker, EU-pakker og andre pakkeløsninger er det langt fra alle land som omfattes av disse. Er du på reise i et slikt land kan det fort bli en kostbar affære.

Dyrt i Tunisia

Tradisjonelle reisemål som Spania, Portugal, Hellas, Tyrkia og Thailand omfattes av diverse datapakker fra Telenor og Netcom. I EU-landene er det også fastsatt en lav makspris selv om du ikke velger en av pakkeløsningene.

Unngå mobilsmellen på ferie

Et feriemål som imidlertid ikke omfattes er Tunisia. Laster du ned 10 megabyte her vil det koste deg 1.125(!) kroner. I Tunisia må du nemlig betale 112,50 kroner per megabyte, ifølge Telenors hjemmesider.

Det er greit å ligge på stranden i Tunisia. Ikke fullt så greit når du får regningen for den kjappe facebook-sjekken du ikke klarte å unngå. Foto: Telenor
Det er greit å ligge på stranden i Tunisia. Ikke fullt så greit når du får regningen for den kjappe facebook-sjekken du ikke klarte å unngå. Foto: Telenor Vis mer

For å sette det i perspektiv: Tar du en vanlig runde på facebook bruker du rundt to megabyte. Er du innom Facebook fem ganger vil det altså koste deg godt over tusenlappen.

Er du kunde hos NetCom slipper du litt billigere unna, med 80 kroner per megabyte.

Med andre ord blir det uansett en dyr statusoppdatering.

Det finnes verre

Skal du utenlands anbefaler vi uansett å sjekke prisene i landet du skal til hos din teleoperatør. Vi tok en kikk på listene, og det viser seg at du i noen land kan spare mye penger bare på å velge rett samarbeidsoperatør.

Er du NetCom-kunde og skal til Australia bør du passe på at det ikke står H3G eller Vodafone i operatørfeltet på telefonen. Disse to krever nemlig 125 kroner per megabyte.

Er du NetCom-kunde kan du spare mye på å velge rett operatør når du er "down under". Foto: Netcom
Er du NetCom-kunde kan du spare mye på å velge rett operatør når du er "down under". Foto: Netcom Vis mer

Velger du i stedet Optus eller Telstra er prisen nede i 30 kroner. Bruker vi samme eksempel med 10 megabyte nedlasting kan du altså spare 950 kroner på å velge operatør manuelt.

Telenors abonnenter har på sin side ingen prisforskjeller å forholde seg til. For dem koster det 112,50 per megabyte uansett operatør.

Gjelder også andre land

Australia er ikke det eneste eksempelet - også i Singapore og Maldivene kan du spare penger.

I Maldivene kan du spare 45 kroner per megabyte og i Singapore kan du spare 95 kroner, altså samme sum som i Australia.

Også i disse landene opererer Telenor med en fast pris på 112,50 per megabyte uansett operatør.

Så mye får du lastet ned for én gigabyte

For NetCom-kundene er det altså mye penger å spare hvis du setter av noen minutter før du reiser.

Tips: Det kan sikkert være lurt å ta bilde av prislisten, slik at du har ditt på det rene om det skulle oppstå problemer. Sjekk også eventuell velkomst-SMS som ofte sendes ut etter ankomst i nytt land, da disse inneholder priser.

Dyre Europa-land

Det er også viktig å huske at ikke alle europeiske land nødvendigvis har snillere priser enn mer fjerntliggende land.

Ukraina, Moldova, Hviterussland, Bosnia, Montenegro, Makedonia, Albania og Serbia inngår ikke i noen pakker hos NetCom, så skal du til ett av disse landene bør du sjekke prisene på forhånd.

Skal du for eksempel til Albania må du betale 125 kr/Mb. Det samme gjelder Hviterussland, Serbia og Ukraina. I de andre landene varierer prisene fra 30 til 125 kr/Mb, alt etter hvilken samarbeidsoperatør du velger.

Har du gått for en pakkeløsning, så bør du sjekke hvilke land den omfatter. For eksempel er det ikke slik at Telenors "Utenfor EU"-pakke gjelder alle land utenfor EU. Faktisk omfatter den kun USA, Thailand, Tyrkia, Brasil, Sveits og Russland.

Slik bytter du operatør

Skal du til Australia, Maldivene eller Singapore burde du altså velge den billigste operatøren. Dukker den ikke automatisk opp på telefonen når du lander går du fram slik:

Iphone (iOS 6):

Innstillinger-->Operatør-->(slå av Auto). Da får du opp en liste, forhåpentligvis med en av de billige operatørene. Velg en av disse.

Android Jelly Bean (4.1.2):

Innstillinger-->Flere innstillinger-->Mobile nettverk-->Nettverksoperatør. Etter hvert får du opp en liste, forhåpentligvis med en av de billige operatørene. Velg en av disse.

For andre operativsystemer, se brukerhåndboken.

NB! Pass på at ikke telefonen bytter operatør uten at du vet om det. Sjekk derfor alltid hvilken operatør du bruker før du starter surfingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer