Kortsvindel

Pass på!

Nå er denne svindelmetoden i bruk igjen flere steder i landet.

VANSKELIG Å AVSLØRE: Det er ikke alltid du kan se hvilke kortterminaler som kan svindle deg. Men her er tegnene du kan se etter. Foto: Øst politidistrikt
VANSKELIG Å AVSLØRE: Det er ikke alltid du kan se hvilke kortterminaler som kan svindle deg. Men her er tegnene du kan se etter. Foto: Øst politidistrikt Vis mer
Publisert

Øst politidistrikt gikk tidligere i uka ut med en advarsel til alle som fyller drivstoff om dagen.

Og da snakker vi ikke om den stive drivstoffprisen.

Det er nemlig svindelmetoden «skimming» som har blitt observert ved flere bensinstasjoner den siste tiden, ifølge Øst politidistrikt.

De skriver på sin Facebook-side at svindlerne har installert utstyr på betalingsautomaten som ulovlig kopierer betalingskortet ditt.

Foto: Øst politidistrikt
Foto: Øst politidistrikt Vis mer
Foto: Øst politidistrikt
Foto: Øst politidistrikt Vis mer

- I tillegg blir det brukt små kameraer som filmer pinkoden din, skriver de.

Nå ber de folk om å være oppmerksomme ved fylling.

- Vær oppmerksom når du fyller drivstoff og se etter om det er påmontert utstyr. Dette har også vært tilfeller på bankautomater, skriver de og oppfordrer alle til å skjule pinkoden din når du taster det inn.

Dette skal du se etter:

  • Limrester
  • Kamerahull

Varsle politiet, banken og innehaveren

Dersom du oppdager dette, enten før du setter inn kortet eller om du først merker det i etterkant, er det to ting du må gjøre:

- Først må du ringe politiet for å varsle om den mistenkelige bankterminalen eller liknende. Etter det må du ta kontakt med din egen bank snarest mulig for å få sperret kortet ditt, forteller Terje Marstad, operasjonsleder i Øst politidistrikt til DinSide.

Marstad poengterer at det også er viktig å si ifra til innehaveren av bankterminalen, dersom du har mulighet til det. Står den på en bensinstasjon, bør du også ta kontakt med de ansatte der, slik at de kan ta det videre.

- Det viktigste er å varsle, slik at man ikke lar det der få leve videre, forklarer han.

Vanligere før

Kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Kongsberg Dalsbø forteller at svindeltypen «skimming» var mer vanlig tidligere.

- Før var det vanlig med magnetstripe på kortene, men etter at kodebrikken kom inn i bildet ble det en høyere terskel for kriminelle å få til den type svindel.

Det er derimot andre svindelformer som er mer utbredt i dag.

- Manipulering er den store formen for svindel nå om dagen, forklarer han.

Slår du på denne bryteren blir det mer behagelig å skrive på telefonen! Vis mer

En individuell vurdering

Men dersom du først opplever at du har blitt svindlet, kan du ta kontakt med banken din og reklamere på svindelen.

- Det er da en individuell vurdering som gjøres og da er det som oftest en egenandel på 12 000 kroner. Uaktsomheten vurderes også, sier Dalsbø.

Du kan også velge å ta saken til finansklagenemda, der du får en uavhengig tredjepart som kan vurdere saken din, forklarer han.

Han forteller at man må beskytte sine personlige sikkerhetsanordninger for kortet. Det innebærer den konsekvensen at du etter finansavtaleloven § 35 tredje ledd, jf. § 34 første ledd, er ansvarlig for en egenandel på 12.000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer