Pass stadig i vanlig post

Det er høysesong for pass. Det sendes i vanlig post, så la oss håpe du åpner postkassen først.

Nå er jeg deg:  Med pass kan du åpne bankkonto og hente førerkort. Men selv om likheten er dårlig, står det opplysninger i passet den kriminelle kan bruke.
Nå er jeg deg: Med pass kan du åpne bankkonto og hente førerkort. Men selv om likheten er dårlig, står det opplysninger i passet den kriminelle kan bruke. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først om én uke blir identitetstyveri en selvstendig forbrytelse i Norge, så den dukker så langt ikke opp i kriminalstatistikken. Men dokumentfalsk, som er en av lovparagrafene identitetstyver kan bli siktet etter, økte i henhold til statistikk fra politiet med fem prosent i 2008.

I USA ble hele 4% av befolkningen, eller ti millioner mennesker, i perioden 2001 til 2006 utsatt for identitetstyveri, leser vi i en utredning fra Datatilsynet.

Identitetstyveri betyr at noen for eksempel kan gi seg ut for å være deg og få utbetalt penger som tilhører deg, ta opp lån i ditt navn, leie biler, bo på hotell, eller bestille varer som du blir fakturert for.

Selv om de fleste identitetstyverier er nokså enkle og også skulle være nokså enkle å løse, opplever ofrene ofte stor frustrasjon. Det er vanlig at kreditor ikke tror deg, og noen får en følelse av at Folkeregisteret, kreditorer og politiet foretrekker personen der ute som gir seg ut for å være deg, fremfor deg.

Og du må gjøre alt selv, gå hele runden fra kreditor til kreditor og fra kredittopplysningsselskap til kredittopplysningsselskap, til folkeregister og politi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer