Pass vekta ved røykeslutt

Om du ikke passer vekta ved røykeslutt, kan resultatet bli enda dårligere helse.

Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere nordmenn stumper røyken. Men uten nikotin opplever mange at vekta og livvidden øker.

Den plutselige vektøkningen kan ha flere årsaker. Mangelen på nikotin forstyrrer forbrenningen, og mange erstatter sigarettene med søtsaker og større måltider for å dempe nikotinsuget.

Og nå advarer engelske forskere mot uvettig røykeslutt: Flere kilos vektøkning kan gi dårligere kondisjon og verre allmennhelse enn i tiden med sigarettene.

Dårligere lungefunksjonLegene ved Kings College i London har undersøkt lungekapasiteten til over 6000 mennesker fra hele Europa. På en periode over et tiår målte de endringer i lungekapasiteten og så etter sammenhenger mellom røyking, røykeslutt og kroppsvekt.

Resultatene viser at en vektøkning med en kilo i året, oppveier den positive effekten på lungene for menn. Enda høyere vektoppgang kan føre til at lungekapasiteten blir enda dårligere enn da personen røkte.

For kvinner er utsiktene noe bedre, de må gjennomsnittlig opp med 2,7 kilo for å utlikne den positive effekten på lungene.

- Våre data tyder på at vektøkning spiller en viktig rolle i å redusere den positive effekten som røykeslutt har på lungekapasiteten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.