- Passiv røyking farligst på jobb

Ikkerøykende kvinner som blir utsatt for passiv røyking på jobb, har en større risiko for å utvikle lungekreft enn kvinner som lever med en røykende partner hjemme.

Publisert
Sist oppdatert

Det er hva tyske forskere har funnet ut, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

En ikkerøyker som lever med en røykende partner har en nesten dobbelt så stor risiko for å få lungekreft, sammenlignet med en som lever med en røykfri partner. Men for en ikkerøyker - som jobber med røykere - stiger faren med nesten tre ganger så mye, ifølge forskerne.

Advarsel fra forskerneOgså tidligere studier har vist at ikkerøykere som blir utsatt for passiv røyking gjennomsnittlig har en høyere risiko for å få lungekreft.

- De siste resultatene støtter dette, mener doktor Michaela Kreuzer som er hovedforfatteren bak studiet ved Institutt for strålingshygiene i Neuherberg i Tyskland.

- Ikkerøykere bør unngå å bli utsatt for passiv røyking både hjemme og på arbeidsplassen, konkluderer hun.

Forskeren mener ikkerøykere bør unngå å jobbe for mange år i høyrisiko-yrker og industrier hvor man mistenker at lungeskader kan forekomme, som for eksempel i tre - eller papirindustrien.

Til sammen har forskerteamet intervjuet 234 kvinner med diagnosen lungekreft - og 535 av deres friske kollegaer - om passiv røyking på jobb og hjemme. Ingen av kvinnene rapporterte å ha røyket mer enn 400 sigaretter i løpet av livet, og bare noen få av dem hadde vært røyket litt tidligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer