Passiv røyking tar liv

En ny undersøkelse viser at mennesker som lever med røykere dør tidligere.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Det har lenge vært kjent at sigarettrøyk ikke bare er skadelig for den som røyker. Men det har ikke blitt gjennomført mange studier på sammenhengen mellom passiv røyking og risikoen for en tidligere død.

Nå viser en undersøkelse fra New Zeeland at passiv røyking øker risikoen for dødsfall med opptil 15 prosent.

Nasjonal undersøkelse
Sammenhengen mellom tobakksrøyk og dødelighet ble etablert på grunnlag av to nasjonale helseundersøkelser som ble gjennomført i 1981 og 1996. Hele den voksne befolkningen i New Zeeland har deltatt i undersøkelsene.

Passiv røyking ble definert som en ikkerøyker i samme bolig som en røyker. Dødeligheten for denne gruppen ble så sammenliknet med personer i boliger hvor ingen røkte tobakk.

Justeringer for alder, inntekt, utdanning og kjønn utgjorde minimale forskjeller. Det betyr at den høyere dødeligheten mest sannsynlig må forklares ut ifra eksponering for tobakksrøyk.

Den nye undersøkelen er publisert i siste nummer av fagtidsskriftet British Medical Journal.

Røyking i hjemmet
Tidligere undersøkelser har vist at selv de mest hensynsfulle røykerne som regel skader sine omgivelser med tobakksrøyken. Bare et abolutt røykeforbud i hjemmet ser ut til å hjelpe mot passiv røyking.

En britisk undersøkelse fra 2003 tok for seg 314 småbarnsfamilier med røykende foreldre. Gjennom undersøkelsen ble barnas nikotinnivå i blodet målt jevnlig i tillegg til at foreldrene ble intervjuet om hva de gjorde for å redusere påvirkningen av røyk i hjemmet.

Resultatene var nedslående. Nivået av nikotin hos barna holdt seg konstant selv om foreldrene forsøkte alle slags måter å redusere sigarettrøyken hjemme. Verken bedre lufting, egne røykeområder eller mindre røyking hadde noen effekt. Det eneste som hjalp var å innføre totalt røykeforbud i hjemmet. Undersøkelsen ble publisert i British Medical Journal 2. august 2003.

Mozon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer