Passiv røyking tar liv

En ny undersøkelse viser at mennesker som lever med røykere dør tidligere.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Det har lenge vært kjent at sigarettrøyk ikke bare er skadelig for den som røyker. Men det har ikke blitt gjennomført mange studier på sammenhengen mellom passiv røyking og risikoen for en tidligere død.

Nå viser en undersøkelse fra New Zeeland at passiv røyking øker risikoen for dødsfall med opptil 15 prosent.

Nasjonal undersøkelseSammenhengen mellom tobakksrøyk og dødelighet ble etablert på grunnlag av to nasjonale helseundersøkelser som ble gjennomført i 1981 og 1996. Hele den voksne befolkningen i New Zeeland har deltatt i undersøkelsene.

Passiv røyking ble definert som en ikkerøyker i samme bolig som en røyker. Dødeligheten for denne gruppen ble så sammenliknet med personer i boliger hvor ingen røkte tobakk.

Justeringer for alder, inntekt, utdanning og kjønn utgjorde minimale forskjeller. Det betyr at den høyere dødeligheten mest sannsynlig må forklares ut ifra eksponering for tobakksrøyk.

Den nye undersøkelen er publisert i siste nummer av fagtidsskriftet British Medical Journal.

Røyking i hjemmetTidligere undersøkelser har vist at selv de mest hensynsfulle røykerne som regel skader sine omgivelser med tobakksrøyken. Bare et abolutt røykeforbud i hjemmet ser ut til å hjelpe mot passiv røyking.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer