Norges kamp mot karbohydratene - inspirert av Fedon Lindberg og doktor Atkins anbefalinger - har gitt pasta en skikkelig ripe i lakken.
Men nå kommer hevnen.
Makaroniens forkjempere samlet seg på en konferanse i Roma denne uken. Våpnene de benyttet seg av var seriøs forskning, forelesninger og gratis pasta til alle som ville ha.
En annen populær post på programmet var angrepet på den populære lavkarbo-trenden.
- Hvordan er det mulig at disse diettene blir kalt lavkarbo-dietter når de egentlig er høyfettt-dietter. Hvordan kan det skje i vår kultur?, spurte K. Dun Gifford, som er president i Oldways Preservation Trust, en Boston-basert organisasjon som sto bak konferansen.
En foredragsholder etterlyste en rask død over Atkins-dietten. En annen skeptiker siterte 28 dietter som har vært populære de siste årene, inkludert Hulemann-dietten, Sex-dietten og Det Russiske Flyvåpen-dietten. En tredje taler siterte Sophia Loren, som har sagt: Jeg kan takke pasta for alt du ser her.
Deltagerne på konferansen, som offisielt het Sunne pastamåltider, inkluderte flere anerkjente forskere og var sponset av italienske myndigheter, pastagiganten Barilla og produsenter av parmesan-ost, blant andre.
Oldways argumenterer for et balansert kosthold - uten overvekt av fett og proteiner, men heller ikke for rik på karbohydrater. Middelhavs-kostholdet, som inkluderer fisk, frukt, grønnsaker, brød, ris og pasta, er organisasjonens favoritt.
Oorganisasjonen mener pasta er et ideelt transportmiddel for sunne matvarer. Karbohydratene i høykvalitets-pasta er laget av durumhvete, som sakte blir omgjort til glukose. Det gir mer stabile insulinnivåer og gjør at den som har spist kjenner seg mett lengre.
Mozon.no, 19.02.2004