Renteøkning september 2021

Påvirker alle lånene dine

Det er ikke bare boliglånsrenta som kan endres samtidig som styringsrenta.

LÅNEVURDERING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvordan størrelsen på boliglånet ditt avgjøres. I saken kan du lese hvordan Norges Banks renteøkning påvirker andre lån du gjerne har. Vis mer
Publisert

Ei drøy uke etter at Norges Bank hevet stryringsrenta for første gang siden pandemien rammet oss, har flere banker varslet at de øker rentene sine tilsvarende eller mer.

Det bør du ikke godta uten videre!

Andre banker har reagert med å si at de foreløpig holder boliglånsrentene sine uendret - noen på ubestemt tid, andre ut 2021.

Bankene som øker rentene, må gi kundene beskjed seks uker før, så selv om sentralbanken økte styringsrenta i september, blir boliglånsrentene ikke hevet før i november - tidligst.

Nye kunder, derimot, må forholde seg til ny, høyere boliglånsrente med én gang, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

Men hva med de andre rentene, altså de på sparing, studielån, billån og såkalte «statsrenter»?

Fastrentene er føre var

De flytende boliglånsrentene endres som regel bare når sentralbanken gjør endringer, mens fastrentene kan endres fra uke til uke for nye kunder.

Ofte «reagerer» fastrentene før markedet, slik at når forventningen om renteøkning ligger i lufta, vil fastrentene settes opp.

Har du allerede bundet renta på to prosent i fem år, blir den selvsagt to prosent, uavhengig av hva Norges Bank gjør, understreker Kvadsheim.

Sparerentene holdes litt igjen

Når bankene sender ut rentevarsel, skriver de gjerne at «vi setter opp renta på innskudd og boliglån med inntil 0,25 prosentpoeng».

Men merk deg formuleringen «inntil» - det betyr nemlig at de kan øke boligrenta for alle kunder med 0,25 prosentpoeng, mens økningen for sparekundene blir mye mer begrenset, ifølge siviløkonomen.

Du bør heller ikke forvente at renta på Boligsparing for unge (BSU) økes. Dette er, isolert sett, et underskuddsprosjekt for bankene. De bruker BSU som et lokkemiddel mot unge førstegangskjøpere, for å forhåpentligvis få et langt og lønnsomt kundeforhold til dem, skriver Kvadsheim, men legger til:

Men husk at du fritt kan bytte BSU-konto mellom banker - du er ikke låst til én bank, selv om BSU-beholdningen er låst til boligformål.

Og, når det gjelder renta på brukskonto, tror Kvadsheim den blir værende på rundt null. Dette er fordi de fleste brukskontoer er tilnærmet gebyrfrie, men definitivt ikke gratis for bankene å drifte, så da kan de ikke gi «rare rentene» på denne kontotypen.

INFLASJON: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha pengene dine på konto med lav rente. Video: Stig Fiksdal Vis mer

Statsrentene henger etter

Renta på studielånet ditt hos Lånekassen kommer ikke til å øke ordentlig før etter nyttår. Fastsettingen av denne renta har nemlig et tidsetterslep som er kjip når rentenivået i Norge faller, men gunstig når den stiger, som nå.

Slik beregnes denne studielånsrenta:

  • Både den flytende og den faste renta blir fastsatt annenhver måned.
  • Rentene blir fastsatt ut fra et gjennomsnitt av de fem beste ordinære boliglånsrentene i markedet, som kalles «basisrenta».
  • Fra basisrenta blir det så trukket 0,15 prosentpoeng.
  • Observasjonsperioden for flytende studielånsrente er to måneder, med opphold i to måneder før renta trer i kraft - hvilket betyr at renta du nå får, er basert på rentene i mai og juni.

Det samme gjelder for rentene hos Statens Pensjonskasse og Husbanken, men sistnevnte har et større fratrekk på 0,75 prosentpoeng fra basisrenta.

Følg med på billånsrenta

Har du en kampanjerente på billånet, er den som regel fast i en tidsbegrensa periode, vanligvis ett eller tre år.

Generelt endres ikke renta på billån like hyppig som boliglån, blant annet fordi konkurransen ikke er like hard og transparent som for boliglån, påpeker Kvadsheim.

Ofte inngås billån-avtalen i samarbeid med forhandleren du kjøpte bilen fra, som gjerne har en eksklusiv avtale med kun én bank. Derfor er det spesielt viktig å sjekke din rente opp mot andre billån, avslutter siviløkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer