Vollvik-munnbind bedre enn fryktet

- Påvirker ikke omsetningsforbudet

Får fortsatt ikke lov å omsette de feilmerkede og ommerkede munnbindene, selv om testene tyder på at kvaliteten er bedre enn fryktet.

FALSKE MUNNBIND: Disse tegnene skal du se etter når du kjøper munnbind. Video: Kristin Sørdal / Dinside. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forsvarets forsknings institutt (FFI) har testet munnbindene som Idar Vollvik er siktet for å ha pakket om - og konkluderer med at de har høyere bakterietetthet enn fryktet.

Funnet får imidlertid ikke konsekvenser for siktelsen: Vollvik er siktet for brudd på lov om medisinsk utstyr, og det er det politiet mener er en endring av merkingen som er sentral.

Det får heller ingen konsekvenser for omsetningsforbudet som Statens legemiddelverk har ilagt salget av Vollviks munnbind:

- Resultatene påvirker ikke omsetningsforbudet Legemiddelverket har ilagt VOVI AS, Ludo Store AS og Norske nettbutikker AS, sier Tove Jahr, enhetsleder i Legemiddelverket, til Dinside.

Oppdatert 25. september 2020:

19. september gikk Legemiddelverket ut med nok en presisering om de aktuelle munnbindene. De skriver at omsetningsforbudet gjelder for de feilmerkede og ommerkede munnbindene som ble avdekket ved en politiaksjon 1. og 2. september. Legemiddelverket sier at andre medisinske munnbind som oppfyller kravene i regelverket om medisinsk utstyr, kan omsettes.

- Legemiddelverkets vedtak har hele tiden omfattet de feilmerkede og ommerkede munnbindene som ble avdekket i politiaksjonen. Vollvik sine selskaper kan selge medisinske munnbind som oppfyller kravene i regelverket om medisinsk utstyr, presiserer seniorrådgiver Petter Alexander Strømme i en pressemelding.

Omsetningsforbudet omfatter i tillegg at Vovi AS, Ludo Store AS og Norske Nettbutikker AS skal:

  • tilbaketrekke det aktuelle utstyret snarest mulig
  • rapportere om status til Legemiddelverket snarest mulig når tilbaketrekkingen er gjennomført, og
  • informere sine kunder om innholdet i vedtaket.

Dinside har forsøkt å komme i kontakt med Vollvik for en kommentar, men har foreløpig ikke fått svar.

- Kan ha bedre kvalitet enn fryktet

Legemiddelverket sier i en pressemelding at munnbindene kan ha bedre kvalitet enn fryktet, og viser til resultatene fra FFI som viser at de seks munnbindene som er testet har en bakteriell filtreringseffektivitet på minst 98 prosent, noe som tilsvarer kravet for munnbind av type I, II eller IIR.

- Resultatene tyder på at munnbindene som er feilmerket og ommerket kan ha en bedre kvalitet enn fryktet. I tilfeller der munnbindene har vært brukt vil det i så fall innebære en mindre risiko enn det som ville vært tilfellet dersom den bakterielle filtreringseffektiviteten hadde vært lavere, sier Tove Jahr.

De understreker at det kun er stikkprøvebasert testing av et lite utvalg munnbind - og at testen derfor ikke kan anses som representativt for det store antallet som er beslaglagt.

Dette understreker de i pressemeldingen:

  • Det er kun testet et lite utvalg munnbind (stikkprøver), og det kan derfor ikke ansees som representativt for det totale antall beslaglagte munnbind.
  • Det er den bakterielle filtreringseffektiviteten til munnbindene som er testet. Det er en rekke andre krav som stilles for at et munnbind kan CE-merkes som medisinsk munnbind av type I, II eller IIR.
  • Testrapporten kan derfor ikke gi en endelig vurdering av munnbindenes kvalitet.

Dette skal følge produktet

Legemiddelverket viser til reglene for salg av medisinske munnbind:

- Medisinsk utstyr er et integrert produkt. Det vil si at blant annet opplysninger om produktet, samsvarsvurdering, samsvarserklæring, CE-merking, og opplysninger om sikker og trygg bruk på norsk språk skal følge produktet. Feilmerking som fører til ommerking av munnbind er straffbart. Det er svært viktig at brukere av medisinsk utstyr kan stole på den merkingen som følger produktet, skriver Legemiddelverket i pressemeldingen.

Dette er omsetningsforbudet

3. september utstedte Legemiddelverket omsetningsforbud for salg av medisinske munnbind fra Vollviks butikker, med øyeblikkelig virkning:

«Legemiddelverket forbyr all markedsføring og omsetning av medisinske munnbind fra Vovi AS, Ludo Store AS og Norske Nettbutikker AS», skriver Legemiddelverket på sine nettsider.

Her er detaljene om omsetningsforbudet og hva det omfatter:

  • Legemiddelverket forbyr markedsføring og omsetning av de aktuelle feilmerkede og ommerkede munnbindene fra Vovi AS, Ludo Store AS og Norske Nettbutikker.
  • Vovi AS, Ludo Store AS og Norske Nettbutikker AS må tilbaketrekke det aktuelle utstyret fra distribusjonsleddene snarest mulig.
  • Vovi AS, Ludo Store AS og Norske Nettbutikker AS skal rapportere om status til Legemiddelverket snarest mulig når tiltakene i punkt 2 er gjennomført.
  • Vovi AS, Ludo Store AS og Norske Nettbutikker AS skal informere sine kunder om innholdet i vedtaket.

Ifølge Legemiddelverket, kan det å bruke munnbind som ikke samsvarer med merkingen, gi en falsk trygghet og ha en alvorlig risiko og konsekvens for bruker og de rundt.

Råd til forbrukere

Legemiddelverket anbefaler forbrukere å ikke bruke de aktuelle produktene fra Vovi AS og Ludostore dersom man trenger beskyttelse som en type I, II eller type IIR medisinsk munnbind gir.

Dette fordi produktene er mistenkt feilmerket - og at Legemiddelverket ikke kjenner til kvaliteten på produktene.

Les mer om Legemiddelverkets råd til forbrukere her.

Ifølge Forbrukerrådet, kan du kreve pengene tilbake dersom du har handlet munnbind som ikke tilfredsstiller kravene til merking. Vinner du ikke fram hos forhandleren, kan du be banken om hjelp dersom du har betalt med kort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer