PC på fanget kan skade sæd-kvaliteten

Eksperter advarer: Laptop-brukere kan skade fertiliteten uten å vite om det.

Publisert
Sist oppdatert

Hvis du balanserer den bærbare PCen på fanget ditt øker det temperaturen i pungen, noe som har negativ effekt på sædproduksjonen, sier forskere til BBC.

Nå som vi ser en eksplosiv økning av denne typen datamaskiner - omtrent 150 millioner bruker dem - trengs det mye mer forskning, mener forskerne fra The State University of New York, som presenterer resultatene av en ny undersøkelse i tidsskriftet Human Reproduction.

- Bærbare PCer kan være så varme som 70 grader celsius på innsiden, sier hovedforfatteren av studien, doktor Yefim Sheynkin.

- Ofte blir de plassert i nærheten av pungen, og i tillegg til å produsere direkte lokal varme tvinger det brukeren til å sitte med bena tett sammen for å balansere maskinen, og dermed klemmer han pungen mellom bena.

Forskerne ba 29 friske mannlige frivillige mellom 21 og 35 år om å delta i et eksperiment.

De målte temperaturforandringen i pungen i forskjellige sammenhenger. Bare det å sitte med bena tett samlet økte pung-temperaturen med 2,1 grader.

Når mennene brukte PC i denne situasjonen økte gjennomsnittstemperaturen med 2,6 grader på venstre siden av pungen og 2,8 grader på den høyre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer