PC-titting kan gi alvorlig øyesykdom

Å stirre på en dataskjerm i timesvis øker risikoen for å utvikle grønn stær, som kan føre til blindhet.

Publisert
Sist oppdatert

Det har japanske forskere funnet ut.

10.000 ansatte fra fire selskaper deltok i studien der forskerne så etter skadevirkninger på øynene ved mye bruk av datamaskin.

Resultatene viste at stirring på dataskjermen kan ha en sammenheng med øyesykdommen grønn stær, melder avisen Independent.

Masayuki Tatemichi ved Toho University School of Medicine testet synet til ansatte ved fire ulike firmaer. De ansatte ble spurt hvor ofte de brukte PC og om de hadde tidligere hatt øyesykdommer. Resultatene tyder på at særlig lang- og nærsynte får økt risiko for å utvikle grønn står dersom de sitter mye foran datamaskinen.

- Nærsynte ansatta som har brukt datamaskin lenge kan ha en økt risiko for å utvikle grønn stær, sier doktor Tatemichi.

Men forskerne sier det trengs mer forskning før man kan være sikker på at det er en sammenheng.

David Wright, leder av den internasjonale foreningen for grønn stær, åpner for at de kan være en sammenheng mellom øyesykdommen og PC-bruk. Han anbefaler dem som bruker PC mye å sjekke øynene regelmessig - jo tidligere man oppdager grønn stær, jo enklere er det å behandle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer