PCO - manglende menstruasjon og overvekt

Blir det veldig lite mat, vil de fleste kvinner bli så tynne at de mister menstruasjonen og ikke kan bli gravide. Kvinner med polycystisk ovarialsyndrom(PCO) derimot, begynner nettopp å legge egg når de går ned i vekt.

Publisert
Sist oppdatert

PCO betyr polycystisk ovarialsyndrom, hvilket igjen betyr en samling symptomer som har sammenheng med mange småcyster på eggstokkene eller ovariene. Cyster er væskefylte hulrom. Vanlige symptomer ved PCO er manglende eller uregelmessig menstruasjon og overvekt. I tillegg plages mange av økt hårvekst og eventuelt kviser. Ultralyd vil vise litt store eggstokker med et helt spesielt utseende. En blodprøve vil vise forstyrrelse i hormonbalansen som bl.a. gjør at man ikke får eggløsning. Derfor strever mange som har PCO med å bli gravide når de ønsker det.

P-piller og annen hormonbehandling
Ingen vet hva PCO kommer av. Noen sier litt spøkefullt at dette er kvinnene som skal sikre artens fortsettelse under hungersnød. og hormonforstyrrelsene normaliseres som oftest.
P-piller vil gi deg regelmessige blødninger, noen p-pilletyper vil også hjelpe på eventuelle kviser og uønsket hårvekst. Dersom du ønsker å bli gravid, kan du få eggløsningstabletter. De hjelper mange, men øker risikoen for å få mer enn ett barn av gangen. Deksametason (steroid) vil dempe produksjonen av mannlige kjønnshormoner

Dersom man er plaget med skjemmende hårvekst kan man fjerne denne ved såkalt epilering eller elektrolyse. Noen kvinner blir operert for tilstanden, det kan hjelpe en del, men ikke alle.

Selv om det klassiske symptombildet av PCO består av skjemmende hårvekst på kropp og ansikt, uren hud, manglende eller sparsomme menstruasjonsblødninger, barnløshet og fedme, er imidlertid ikke alle overvektige. Noen kan også ha dypt stemmeleie og generelt mandig utseende. PCO rammer ca 2-5% av kvinner i befruktningsdyktig alder. Man er mer utsatt for PCO dersom man er overvektig, eller har sykdommer med økt mengde binyrebarkhormoner.

Selv om den egentlige årsaken til PCO er ukjent vet man imidlertid at kvinner med PCO ikke har de normale variasjonene i østrogennivået (kvinnelige kjønnshormon) i løpet av en menstruasjonssyklus. De har et konstant forhøyet nivå, blant annet på grunn av dannelse av østrogen i fettvev. Dette stimulerer til utskillelse av frigjøringshormonet LH som bidrar til cystedannelse i eggstokkene og økt produksjon av mannlige kjønnshormoner. Mange av symptomene kan tilskrives nettopp de mannlige kjønnshormonene.

Hvordan diagnostiseres tilstanden?
Sykehistorien vil som regel være helt typisk. En generell undersøkelse, og gynekologisk undersøkelse, er likevel nødvendig for å utelukke andre årsaker til symptomene. Gynekologisk undersøkelse er som regel normal, men noen ganger kan cyster påvises. Blodprøver vil bli tatt. Ultralyd av eggstokkene gir diagnosen samtidig som den utelukker svulst.

Hva kan man selv gjøre?
Du kan selv redusere vekten gjennom kosthold og mosjon. Det kan være lurt å prøve et ksothodl med lav glykemisk indeks, særlig fordi mange med PCO også har økt insulinproduksjon. Du finner mer om dette på vekt og helse-siden, klikk i venstre spalte på mozons forside. Les udner Slank med lav glykemisk indeks . Ta også en titt i Kostholdsekspertens spørrespalte under temaene vekt og glykemisk indeks. Den medikamentelle behandlingen foretas av spesialist i gynekologi, eventuelt sykehusavdeling.

PCO er kronisk, men behandling og vektreduksjon kan minke plagene en god del. Du kan lese mer om PCO og behandlingsmuligheter på Din digitale doktor ,

Kilder: Dr. Gro Nylander og Norsk Elektronisk Legehåndbok/Din Digitale Doktor.

Mozon.no, 15.01.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer