Pengene strømmer til statskassa

Urettferdige bensinavgifter har resultert i bensinpriser på over ti kroner. Nå skjer det samme med strømprisene, men svært få legger merke til det. Vi viser deg hvordan staten flår deg på strømregninga.

Publisert

En regnfull sommer ligger bak oss. Vannmagasinene er fylt til randen, og man skulle tro at billig strøm var sikret før en lang og kald vinter.

Slik er det ikke. Selv om tilgangen på regnvann unektelig har vært stor i sommer, blir det ikke noe billigsalg på strøm utover vinteren.

Over halvparten er avgifter

En viktig forklaring finner vi når vi ser på hvordan prisen du betaler kommer fram. Og det er ikke grådige kapitalister som er synderen. Avgifter til det offentlige, el.avgift og moms er den direkte årsaken til at du betaler såpass høye priser som du gjør nå. Bare se på dette priseksemplet som tar utgangspunkt i helt ferske tall:

Spotpris: 10,73 øre/kw.h Stømselskapetspåslag: 2,00 øre/kw.hEl.Avgift 8,56 øre/kw.hMoms 4,90 øre/kw.hDu betaler 26,19 øre/kw.h

Staten tar altså 13,5 øre per kilowatt time i avgifter, altså over halvparten av den prisen du betaler. For et produkt du er helt avhengig av for å overleve i den moderne hverdagen, krever altså staten hele 50 prosent av det du må betale.

Om den ikke ennå er like ille som avgiftene på bensin, der 2/3 av prisen er avgifter til staten, bør nok være nok. Våre folkevalgte representanter derimot er synes ikke å være enig i dette, og har nesten hvert år valgt å justere opp el.avgiften.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer