Penger - den beste gaven?

Det er mange nordmenn som gir bort pengegaver til jul, og det finnes ulike alternativer.

Spiller ingen rolle hvor mye: Gir du bort penger til jul, får mottakeren garantert noe han/hun har lyst på. Foto: Colourbox.com
Spiller ingen rolle hvor mye: Gir du bort penger til jul, får mottakeren garantert noe han/hun har lyst på. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke galt å gi bort penger til jul. Tenk før du kjøper noe mottakeren ikke vil ha. Det finnes gode argumenter for å legge pengene du hadde tenkt å bruke i en konvolutt med sløyfe på.

Å gi hverandre penger i stedet for gaver er i alle fall den mest effektive ressursbruken sett fra et samfunnsøkonomisk perspektiv. Dette ble blant annet illustrert i artikkelen "Pareto som julenisse - et forslag til effektivisering av julegavesystemet" skrevet av professor Agnar Sandmo for noen år tilbake.

Og selv om det er tanken som teller, er det mange som kjenner seg igjen i haugen med åpnede presanger som ikke ble riktig slik som du hadde tenkt. Mye av det du får kan ikke byttes, eller blir ikke byttet, men havner i stedet innerst i et skap, hos Fretex, eller i verste fall i søppelet.

Likevel er det mange som kvier seg for å gi bort penger til jul. Ønsker du ikke å gi bort harde kontanter, så finnes det andre måter å dele ut penger på.

Fondsandeler - stadig mer vanlig gave

– Mer enn dobbelt så mange kjøper gavebrev på fondsandeler i år sammenlignet med samme periode i fjor. Hvis denne trenden holder seg frem til julaften, og normalt øker det på ganske kraftig de siste ukene før jul, så vil det ligge 8-10.000 gavebrev under juletrærne i år, sier Ole-Christian Tronstad, kommunikasjonsrådgiver i SKAGEN Fondene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer