Penger - den beste gaven?

Det er mange nordmenn som gir bort pengegaver til jul, og det finnes ulike alternativer.

Spiller ingen rolle hvor mye: Gir du bort penger til jul, får mottakeren garantert noe han/hun har lyst på. Foto: Colourbox.com
Spiller ingen rolle hvor mye: Gir du bort penger til jul, får mottakeren garantert noe han/hun har lyst på. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke galt å gi bort penger til jul. Tenk før du kjøper noe mottakeren ikke vil ha. Det finnes gode argumenter for å legge pengene du hadde tenkt å bruke i en konvolutt med sløyfe på.

Å gi hverandre penger i stedet for gaver er i alle fall den mest effektive ressursbruken sett fra et samfunnsøkonomisk perspektiv. Dette ble blant annet illustrert i artikkelen "Pareto som julenisse - et forslag til effektivisering av julegavesystemet" skrevet av professor Agnar Sandmo for noen år tilbake.

Og selv om det er tanken som teller, er det mange som kjenner seg igjen i haugen med åpnede presanger som ikke ble riktig slik som du hadde tenkt. Mye av det du får kan ikke byttes, eller blir ikke byttet, men havner i stedet innerst i et skap, hos Fretex, eller i verste fall i søppelet.

Likevel er det mange som kvier seg for å gi bort penger til jul. Ønsker du ikke å gi bort harde kontanter, så finnes det andre måter å dele ut penger på.

Fondsandeler - stadig mer vanlig gave

– Mer enn dobbelt så mange kjøper gavebrev på fondsandeler i år sammenlignet med samme periode i fjor. Hvis denne trenden holder seg frem til julaften, og normalt øker det på ganske kraftig de siste ukene før jul, så vil det ligge 8-10.000 gavebrev under juletrærne i år, sier Ole-Christian Tronstad, kommunikasjonsrådgiver i SKAGEN Fondene.

Vær med og stem!

Gir du bort penger til jul? (Avsluttet)
Nei, jeg liker ikke å gi bort penger til jul.(37%)
Ja, om jeg ikke kommer på noe bedre.(26%)
Ja, det gjør jeg alltid. Synes det er den beste gaven.(20%)
Det har skjedd, men jeg prøver å la være.(17%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Noe av årsaken til økningen tror Tronstad skyldes at det har blitt enkelt å handle fondsandeler i gave fordi du kan gjøre det på et par minutter ved hjelp av BankID.

– Vi tror også det henger sammen med en ny trend i samfunnet. Det er mange som har "alt" de trenger. Det finnes besteforeldre som tenker langsiktig og vil gi noe annet enn bare leketøy og spill til barnebarna som har det meste fra før, sier Tronstad.

Om fondsandelene kommer i tillegg til andre gaver under treet, tør imidlertid ikke Tronstad si noe om.

Gi bort et "fullt" Visa-kort

I fjor omtalte vi også trenden med å kjøpe et forhåndsbetalt Visa-kort. Flere norske banker tilbyr nå dette produktet. Kortene kan brukes over hele verden på steder som tar Visa-kort, også i nettbutikker.

Du velger selv hvilket beløp som skal bli aktivert på kortet når du gir det bort. Spendon.no er også et alternativ, og disse kortene fås kjøpt på nettet, eller i kioskene til 7-eleven eller Narvesen.

Bør du vurdere gavekort?

Et gavekort i en butikk eller et kjøpesenter er en annen måte å gi bort penger på. Da kan mottakeren velge seg noe han/hun faktisk vil ha, selv om det begrenser seg noe.

Det er mange som ønsker seg gavekort. Ironisk nok er det også veldig mange som glemmer å bruke dem. Gavekort er derfor veldig god butikk for ja, nettopp, butikkene.

I fjor kom det oppsiktsvekkende tall som fortalte at ett av fire amerikanske gavekort ikke blir brukt innen utløpsdato. Det er ingen grunn til å tro at tallene er så veldig annerledes i Norge, så kanskje bør du velge noe som kan puttes rett i lommeboken fremfor gavekort dersom du tror det er fare for at gavekortet kan bli glemt.

Les mer om rettigheter ved kjøp og bruk av gavekort

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer