Penger er den beste gaven

Og det er det mange nordmenn som har skjønt.

Publisert
Sist oppdatert

Ikke ferdig med gavene? Kanskje er det like bra å legge pengene du hadde tenkt å bruke, i en konvolutt med sløyfe på? Dette er i alle fall en oppfordring til å få deg til å tenke deg om før du kjøper noe mottaker kanskje ikke vil ha. For har du ingen ønskeliste å plukke fra, er det kanskje like greit å gi bort penger til jul?

Agnar Sandmo er professor ved Norges Handelshøgskole. Han er også æresdoktor ved Universitetet i Oslo og har blant annet blitt tildelt Norges forskningsråds pris for fremragende forskning. Foto: NHH
Agnar Sandmo er professor ved Norges Handelshøgskole. Han er også æresdoktor ved Universitetet i Oslo og har blant annet blitt tildelt Norges forskningsråds pris for fremragende forskning. Foto: NHH Vis mer


Derfor er penger en bra gave

Å gi hverandre penger er i alle fall den mest effektive ressursbruken sett fra et samfunnsøkonomisk perspektiv. I artikkelen "Pareto som julenisse - et forslag til effektivisering av julegavesystemet" slår professor Agnar Sandmo et slag for å gi hverandre penger til jul:

Sett at man sammenligner de to alternativer som er å gi person X en gjenstand Y til en pris av 100 kroner med å gi X 100 kroner direkte. X vil aldri kunne tape på å få gaven i kontanter. Det kan selvsagt tenkes at det han helst vil bruke de 100 kronene til, nettopp er å kjøpe Y. Men normalt vil han foretrekke å bruke pengene på anen måte. Det vil si at det første alternativet påfører ham et tap i forhold til det andre, skriver Sandmo i artikkelen.

Sandmo påpeker også at selv om det riktignok finnes samfunnsbevisste mennesker som gir bort penger i form av kontanter og gavesjekker, så er de i sørgelig mindretall. Problemet med julegavene er at de gis in natura i stedet for som generell kjøpekraft.

Det kan ikke sterkt nok fremheves at enhver gjenstandsgave påfører samfunnet et effektivitetstap, skriver Sandmo

Ikke overbevist? Les hele artikkelen her

Juleslips? Nei, takk!

Og kanskje har nordmenn fått opp øynene for at verden ikke trenger mer nips eller flere juleslips. I alle fall har forhåndsbetalte Visa-kort, som blant annet tilbys av Sparebanken Midt-Norge og Sparebanken SR-bank, blitt en populær julegave.

- Vi lanserte jo produktet i år, og vi merker en stor pågang nå mot jul, sier informasjonsdirektør Hans Tronstad i Sparebanken Midt-Norge til DinSide.

Han forteller at forhåndsbetalte kort lenge har vært populært som firmagaver, men at privatmarkedet nå er i ferd med å komme etter.

Litt kjedelig? Du kan få velge ditt eget omslag på Visa-kortet du gir bort.
Litt kjedelig? Du kan få velge ditt eget omslag på Visa-kortet du gir bort. Vis mer


Trenger ikke være kunde

Kjøper du et forhåndsbetalt Visa-kort i Sparebanken Midt-Norge, kan du sette ditt eget preg på kortet ved å velge ulike typer omslag. Kortet kan brukes over hele verden på steder som tar Visa-kort, og det kan også brukes i nettbutikker.

Når du kjøper gavekortet i nettbuikken, velger du selv hvilket beløp kortet skal ha. Du trenger ikke være kunde i Sparebanken for å bestille et Visa gavekort.

- Kortet kan lades opp via mobil eller minibank, eller via nettet. Når du får kortet, så er det inaktivt, og så må kortet aktiveres av giver, forklarer Tronstad.

Hva synes du?

Er det greit å gi bort penger til jul? (Avsluttet)
Ja, da kan jo vedkommende kjøpe noe han/hun vil ha(58%) 699
Nei, jeg synes penger blir kjedelig og upersonlig(25%) 300
Nei, julen handler om andre verdier(9%) 111
Nei, jeg gir aldri bort penger(4%) 46
Ja, denne artikkelen har overbevist meg(4%) 46
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Fortsatt tid

Sparebanken Midt-Norge opplyser at fra og med mandag 21. desember så må du gå til et av deres kontorer hvis du vil være sikker på å få gavekortet til jul.

- Hva om du mister gavekortet?

- Hvis du har notert ned kortnummeret, og den som har fått kortet mister det, kan du oppgi nummeret til banken og få kortet sperret. Da skal du få det gjenstående beløpet på konto, sier Trondstad.

Andre som tilbyr forhåndsbetalte Visa-kort er blant annet Spendon.no, og disse kortene kan du også kjøpe i kioskene til 7-eleven eller Narvesen.

Én hake

Det finnes imidlertid én hake ved å gi bort penger til jul - i alle fall dersom du gir det bort i form av et gavekort. Det viser seg nemlig at butikkene årlig tjener enorme summer på gavekortene fordi ett av fire gavekort aldri kommer tilbake til butikken. Derfor har DinSide tidligere gått ut og advart mot å gi bort gavekort, som dessverre ofte blir liggende i skuffen eller lommeboka til de ikke er gyldige lenger.

Økonomiprofessor ved Norges Handelshøgskole, Ola Grytten, har tidligere anslått at verdier for svimlende 2,5 milliarder kroner forsvinner hvert år fordi vi ikke bruker gavekortene våre. Anslaget er basert på utenlandske undersøkelser og norske tall. I gjennomsnitt tilsvarer beløpet omtrent 500 kroner per innbygger, og disse pengene går rett tilbake til butikkene fordi vi ikke bruker gavekortene våre.

Artikkelen var publisert første gang 19. desember 2009.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer