Penger er den beste gaven

Og det er det mange nordmenn som har skjønt.

Publisert
Sist oppdatert

Ikke ferdig med gavene? Kanskje er det like bra å legge pengene du hadde tenkt å bruke, i en konvolutt med sløyfe på? Dette er i alle fall en oppfordring til å få deg til å tenke deg om før du kjøper noe mottaker kanskje ikke vil ha. For har du ingen ønskeliste å plukke fra, er det kanskje like greit å gi bort penger til jul?

Derfor er penger en bra gave

Å gi hverandre penger er i alle fall den mest effektive ressursbruken sett fra et samfunnsøkonomisk perspektiv. I artikkelen "Pareto som julenisse - et forslag til effektivisering av julegavesystemet" slår professor Agnar Sandmo et slag for å gi hverandre penger til jul:

Sett at man sammenligner de to alternativer som er å gi person X en gjenstand Y til en pris av 100 kroner med å gi X 100 kroner direkte. X vil aldri kunne tape på å få gaven i kontanter. Det kan selvsagt tenkes at det han helst vil bruke de 100 kronene til, nettopp er å kjøpe Y. Men normalt vil han foretrekke å bruke pengene på anen måte. Det vil si at det første alternativet påfører ham et tap i forhold til det andre, skriver Sandmo i artikkelen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer